(Nettavisen): Mye har skjedd på under en uke for Renate Søderlund. Forrige tirsdag fortalte 46-åringen om økonomiske utfordringer på NRK hos Fredrik Solvang.

Når alle regninger er betalt og levekostnader er dekket, går hun i minus med 2226 kroner hver måned.

Alenemoren har gått på arbeidsavklaringspenger i seks år, og lever på i underkant av 20.000 kroner med datteren sin.

Stemningen i NRK-studioet ble følelsesladet da Søderlund og to andre kvinner brettet ut om sin økonomiske situasjon. Til og med programleder Fredrik Solvang tok til tårene under sendingen.

– Noe av det som har vært verst for meg med å være fastlåst i NAV-systemet er at jeg ikke får lov til å gi tilbake til samfunnet, sier Renate Søderlund til Nettavisen.

Gått hardt utover selvfølelsen

Etter deltagelsen har meldingene strømmet inn til Renate Søderlund, og nå har hun bestemt seg for å gå inn i politikken selv.

– Det er på tide å ta steget fra å være sofapolitiker til å prøve å være en ordentlig politiker, sier hun.

Søderlund forteller at dette er en måte hun kan gi tilbake til samfunnet på.

– Når du sitter og føler at du tar og tar ut av samfunnets lommebok, og ikke gir noe tilbake i form av arbeidsinnsats. Det har gått hardt utover selvfølelsen, legger hun til.

Drømmer ikke om Stortinget

Drammen Rødt avholdt nominasjonsmøte forrige uke og har gitt Søderlund 8. plass på lista til kommunevalget 2023.

(Se hele nominasjonslista fra Rødt i faktaboksen nederst i saken)

– Er Stortinget drømmen?

– Hvis det er skjebnen, er det det. Men jeg har ingen drøm om å stå der hvor Mímir Kristjánsson eller Bjørnar Moxnes står, men de er to idoler. Jeg ser veldig opp til dem.

Den siste uken har Søderlund fått flere støttende meldinger fra privatpersoner.

Noen ønsker å bidra økonomisk, mens andre forteller at de synes hun er tøff som blottla sin økonomiske situasjon i beste sendetid.

Av de negative kommentarene hun har fått i etterkant, har noen kritisert henne for at hun stemmer på Rødt, noe hun har vært åpen om.

– Det er ikke stalinisme vi forfekter. Det er sosialdemokrati. Det er på vegne av folket vi skal styre, ikke på vegne av bedriftseiere.

– Gitt mange vi hører lite fra en stemme

Nestleder i Drammen Rødt, Liv Bjørnhaug Johansen, forteller at partiet er glad for å få henne med på laget.

– Drammen er en av byene i landet med høyest barnefattigdom. Å kjempe for bedre vilkår for disse familiene er viktig for Rødt. Renate har vært modig og har gitt mange vi hører lite fra en stemme, sier Johansen.

Søderlund hadde vært i kontakt med Kristjánsson etter «Debatten»-sendingen.

– Da tipset han henne om at hun burde ta kontakt med lokallaget, forteller hun Nettavisen.

I dag har Rødt et utvalgsmedlem i kommunestyret og tre varamedlemmer. Johansen forteller at en meningsmåling i september i Drammens Tidende viser at partiet er inne med fem representanter i Drammen.

– Det er ikke umulig at hun kommer til å delta i kommunestyret som vara, forteller Johansen.