ØVRE EIKER: Den 20 år gamle mannen fra Nedre Eiker sitter i en hvit skjorte ved siden av forsvareren sin Harald Stabell.

Det er en rekke mennesker til stede i rettsal to i Eiker, Modum og Sigdal tingrett denne dagen.

LES OGSÅ: Foreldrene gruer seg

20-åringen er tiltalt for legemsbeskadigelse med døden til følge. 21. september 2013 endte en hjemmealenefest i Hokksund i en stor tragedie.

17 år gamle Jonas Wendelborg Bråten fra Øvre Eiker ble slått med et glass. Han fikk et kutt i halsen, og døde av forblødning dagen etter.

Hadde blodig hånd

Naboer tok først kontakt med politiet og varslet om at ungdomsfesten hadde kommet ut av kontroll. Mens politiet var på vei til stedet fikk de melding om at en av ungdommene hadde blitt skadd og at det var blødning fra hals.

Da politiet kom til festen 21. september kom 20-åringen mot dem med en blodig hånd. Han hadde en dyp flenge på oversiden av hånden.

Da politiet spurte ham om han hadde noe med skadene Wendelborg Bråten var påført, svarte mannen «Jeg tror kanskje det».

– Jeg vet ikke om det var meg, men jeg visste at jeg var innblandet i ett eller annet, husker ikke helt hva, sier 20-åringen i sin forklaring i retten i dag.

Begynte å krangle

Han husker ikke hva som skjedde. Han hadde aldri sett 17-åringen fra Øvre Eiker tidligere.

20-åringen og noen kamerater hadde sittet hjemme hos ham og drukket litt før de ble kjørt til hjemmealenefesten i Hokksund. Han kjente jenta som hadde fest, og hadde fått tillatelse til å komme.

På festen går han litt rundt. Hilser på kjente. Etter hvert går han opp i andre etasje. En han kjenner holdt på å hjelpe ei jente som var overstadig beruset. Gutten bærer henne inn på et soverom. 20-åringen følger etter. Inne på soverommet treffer han Jonas Wendelborg Bråten for første gang.

– Det blir noe dytting. Jeg vet ikke årsaken til krangelen, sier 20-åringen. Det samler seg noen folk rundt. Guttene blir bedt om å gå ned og ut.

Det ble sendt stygge blikk mellom de to guttene utover kvelden.

Husker ikke hva som skjedde

20-åringen gikk ut på terrassen og ut på gårdsplassen. Han ser at Wendelborg Bråten og tre av kameratene hans er der ute. Han forteller at han følte seg truet av dem, men gikk likevel ut til dem. Han ville at de to guttene skulle ordne opp.

– Her startet dyttingen igjen. Jeg ble dyttet bakover og havnet over rekkverket. Det siste jeg husker etter det er at jeg står på badet med hånden min og blør. Jeg forstår ikke hva som har skjedd, og hvorfor jeg gjør det, sier han.

Han husker ikke hva han selv gjorde før og etter at han ble dyttet, eller om det hadde skjedd noe mellom ham og Wendelborg Bråten som gjorde at han ble sint

Flere har fortalt i avhør at 20-åringen gikk rundt og lette etter Wendelborg Bråten på festen. Det nekter ham for.

Hadde med seg stettglass

Han har erkjent at han hadde meg seg et stettglass på festen. Noe flere har observert ham med denne kvelden. Det skal ha vært opp mot 90 ungdommer på festen i bolighuset i utkanten av Hokksund sentrum.

– Jeg erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffskyld. Jeg husker ikke hendelsen, sier 20-åringen på sorenskriver Liv Synnøve Taraldsrud sitt spørsmål om han erkjenner straffskyld.

20-åringen beskriver seg selv som en rolig fyr som blir i godt humør, ler og tuller med andre når han drikker alkohol.

Hva som utløste handlingen som fikk ham til å slå Wendelborg Bråten med et glass kan han ikke gi noe svar på.

– Jeg har prøvd å forstå, jeg vil gjerne huske, det har vært tungt for meg å ikke huske, det er vanskelig, sier 20-åringen.

Prøver å tenke på andre ting

Når forsvarer Harald Stabell spør hva han tenker rundt følgene av handlingen, at Jonas Wendelborg Bråten døde, kommer tårene.

Det er vanskelig for ham å sette ord på følelsene. Han har vært på jobb hver dag etter hendelsen. Det har hjulpet ham å holde tankene borte fra det som gjør så vondt å tenke på.

– Men jeg forstår at familien kan ha hatt det vanskelig, hvisker han.