Gå til sidens hovedinnhold

Riksadvokaten pålegger gjennomgang av 93 straffesaker – mistenker manipulasjon

I 93 av 176 straffesaker mistenker man straffen kan ha blitt gitt på uriktig grunnlag. En person er under etterforskning for manipulasjon, og riksadvokaten ber nå politiet gjennomgå etterforskningen på nytt.

NORGE: Riksadvokaten har bedt påtalemyndigheten gjennomgå 93 straffesaker hvor det mistenkes at sjåfører kan ha blitt feilaktig straffet.

Straffen kan ha blitt gitt som følge av data som er hentet fra bilen – data man mistenker kan være feil.

Det er også mistanke om at dataene kan ha blitt manipulert.

Stanset all bruk

Det var i desember 2019 at riksadvokaten ga ordre om stans i bruk av rapporter og uttalelser fra Statens vegvesen hvor det var benyttet dataverktøy til uthenting av informasjon fra kjøretøy.

Måten man hentet informasjon fra kjøretøyet på, var å koble et eller flere dataverktøy til bilens «hjerne», for å lese av informasjon.

Dette ble for eksempel gjort da veivesenet utarbeidet rapporter til politiet etter trafikkulykker, hvor det var mistanke om at sjåføren kunne ha gjort noe kriminelt.

Det var Kripos som oppdaget feilen våren 2019. Først flere måneder senere ble det beordret stans i bruk av dataverktøyet.

Utarbeidet feilaktige rapporter

Et eksternt granskningsfirma har siden januar jobbet med å gjennomgå flere rapporter Statens vegvesen har utarbeidet og overlevert politiet.

Selskapet har blant annet avdekket at ansatte har hatt manglende kompetansekrav i avlesning av dataene fra bilen.

Rapporter kan være gitt i alle typer straffesaker, og kan være feilaktige.

Les også

Motorsyklist ville stikke fra politiet – veltet med passasjer bakpå

Kan være feil i 93 av 176 saker – mistenker manipulasjon

Statens vegvesen har i sin foreløpige gjennomgang identifisert 176 saker hvor det er foretatt dataavlesning og avgitt politirapport i tiden 2015 til 2019.

Det kan ikke utelukkes at det finnes flere saker.

Det opplyser riksadvokaten i en pressemelding.

Av de 176 sakene, er det indikasjoner på manipulasjon i 50 saker.

I 43 av sakene har det ikke vært mulig å etterprøve om informasjonen fra veivesenet har vært korrekt

Av de 93 sakene hvor veivesenet har opplyst at det foreligger feil eller det kan være feil, har det i 51 tilfeller blitt gitt forelegg, bøter eller dommer.

Les også

Supporterne før lokaloppgjøret: – Skal heie fra bobilen

Riksadvokaten pålegger nå politiet uten opphold å gjennomgå de 93 straffesakene hvor Vegvesenet mener det kan foreligge feil.

I 83 av de 176 sakene de har gjennomgått, har en ekstern gransker ikke funnet feil.

Likevel mener riksadvokaten at det kan foreligge feil i de 83 sakene, da en person som er under etterforskning skal ha utarbeidet rapportene.

Finner påtalemyndigheten at informasjonen fra veivesenet kan ha hatt betydning for utfallet av en straffesak, skal de begjære saken gjenopptatt eller oppheve forelegg.

De som har blitt, eller man mistenker har blitt straffet som følge av feilen, skal få tildelt forsvarer på statens regning.

Saken oppdateres

TIPS OSSSMS/RING 03232 tips@dt.no Send video

Kommentarer til denne saken