Gå til sidens hovedinnhold

Rødt sørger for høy «oh, shit-faktor» i Buskerud

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvem skulle tro at raddisene ytterst på venstrefløyen, som drømmer om sosialistisk revolusjon og dekorerer veggene med bilder av Karl Marx, ligger an til å gjøre et brakvalg, også i Buskerud.

Men Rødt har vind i seilene og har de siste månedene ligget stabilt rundt 5 prosent på nettstedet Pollofpolls nasjonale gjennomsnittsmålinger. I Buskerud har partiet vaket rundt 3 prosent, men på Drammens Tidendes ferske meningsmåling sier hele 6 prosent at de ville stemt Rødt hvis det var stortingsvalg i morgen. Enkeltmålinger skal alltid tas med en klype salt. Likevel noterer vi et overraskende all time high for et parti som fikk skarve 1,4 prosent i Buskerud ved forrige valg.

Les mer om den ferske meningsmålingen her:

Les også

Dette tallet får Linn-Elise (26) til å nesten falle av benken

«Oh shit»-faktoren er høy, men ikke mer mystisk enn at den kan forklares.

Som protestparti i en urolig tid fanger Rødt opp mye av frustrasjonen og sinnet mange har kjent på under pandemien. Folk som er lei åtte år med Erna, stemmer rødgrønt. De som er aller mest forbanna, går mer radikalt til verks og truer med å stemme Rødt. Hvorvidt de faktisk vil gjøre det på selve valgdagen, er imidlertid mer usikkert.

Partiets fremgang handler også om at partileder Bjørnar Moxnes har gjort en grundig og strategisk ryddejobb internt i partiet, noe som har gjort partiet mer spiselig for flere enn kjernevelgerne. Mye av den fremmedgjørende språkbruken er dempet og byttet ut med mer konkrete forslag som folk kan kjenne seg igjen i. Moxnes og co. har vært spesielt flinke til å fange opp det som rører seg på gulvet i arbeidslivet, og fått det opp på den politiske agendaen, ofte ved å presse de andre partiene på venstresiden til å ta stilling. Synet på private aktører i barnehagesektoren er ett eksempel på det. Sosial ulikhet, noe som har seilt opp som en av de viktigste sakene ved årets valg, er et annet.

Likevel har ledelsen i LO-giganten Fagforbundet nektet å gi pengestøtte til Rødt, slik de gjør til Ap, SV og Sp. Dette er et irritasjonsmoment som nok har mobilisert mer enn det har avskrekket LO-medlemmer fra å stemme Rødt, og i lokalvalget i 2019 fikk partiet hele 9 prosent oppslutning blant LO-medlemmene, omtrent like mye som SV.

Selv om politikk er viktigere enn personer når folk skal stemme, er det neppe en ulempe for Rødt å kunne sende et lag av profilerte toppkandidater ut i valgkamp. Bjørnar Moxnes er allerede nevnt. Mimir Kristjansson, kjent farmendeltaker, samfunnsdebattant og forfatter, en annen. I Drammen kommunestyre har Jørgen Wilhelmsen gjort seg bemerket som skarpskodd debattant, men også konstruktiv samarbeidspartner. Og nå seiler altså Rødts førstekandidat i Buskerud opp som et wild card til å utfordre SV om utjevningsmandatet på Buskerudbenken.

Kampen står i så fall mellom SVs Kathy Lie (56), sykepleier og Viken-varaordfører fra Lier og drop-out og markedssjef i Klassekampen Linn-Elise Mehlen (29) fra Skoger i Drammen, en duell som kommer til å bli uhyre spennende de neste ukene.

Selv mener Mehlen at en tidlig valgkampstart og en klokkeklar sosiale medier-strategi bidrar med det lille ekstra, særlig når man skal drive valgkamp under en pandemi. Markedsføringssjefen har nemlig noen hemmelig triks som gjør at hun får høyere «reach» enn både Aps og Sps toppkandidater.

Kathy Lie trenger egentlig ikke være misfornøyd med6 prosent i DTs måling. Hun befester partiets posisjon uten de helt store anstrengelsene. Problemet er bare at den irriterende lillesøstera Rødt har blitt like stor, tilsynelatende tøffere og vil være med på fest. Da er det lett for storesøster å miste motet og føle seg litt satt.

Ser vi imidlertid på bakgrunnstallene, er det først og fremst i de eldre aldersgruppene at Rødt har overtaket på SV. Og kanskje finnes noe av forklaringen på styrkeforholdet mellom de to partiene i klima- og miljøpolitikken. Etter ryddesjauet i Rødt er det nemlig ikke så lett for en vanlig velger å skille den ene sosialismen fra den andre. Men der SV er tydelig grønt, har Rødts medlemmer sagt nei til havvind, nei til sluttdato for oljeutvinning og nei til bompenger. Ikke så mange revolusjonære ideer å spore på den fronten i alle fall.

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen peker i sin analyse på at Rødts sterke posisjon handler om økende velgerlojalitet, at de vinner velgere litt herfra og litt derfra, men aller mest fra Ap og SV. I tillegg har de klart å mobilisere partiets tidligere gjerdesittere. Sistnevnte er imidlertid en upålitelig gjeng som fort kan finne på å bli sittende hjemme når valgdagen endelig kommer.

Nasjonale målinger viser at pilene peker i feil retning for Erna og den borgerlige blokken. I Buskerud er både Høyre og Frp milevis fra oppslutningen de hadde ved forrige valg. Og selv om Venstre jobber seg oppover og ligger på 3,5 prosent, er det langt frem til sperregrensen på fire prosent. For KrF er det enda verre.

Den store spenningen foregår nå på venstresiden, også i Buskerud. Styrkeforholdet mellom Ap og Sp viser nå at Ap har falt kraftig fra forrige måling, men ligger likevel best an til å ta tre mandater. Det siste tar de i så fall fra Sp. SV har normalt kapret utjevningsmandatet på Buskerud-målingene, men får altså konkurranse av Rødt. Og hva kan MDG finne på i sluttspurten?

Ennå er det mange uker til valget. Flere usikre velgere å påvirke, og mer reach å hente.

LES OGSÅ:

Les også

Linn-Elise (29) droppet ut av skolen to ganger – nå foreslår hun halv lønn for jobben hun vil ha

Les også

Helleland får déjà vu: – Ingen grunn til å gi opp nå

Les også

Ny meningsmåling: – Dette er jo bare helt nydelig

Kommentarer til denne saken