Gå til sidens hovedinnhold

Sammen mestrer de trenerkunsten

Artikkelen er over 7 år gammel

De bytter på å være sjef eller venninne. Belønningen er 25 jenter som ser opp til dem.

RØYKEN: Det er bekmørkt, sludd og to grader. Likevel er det ingen som surmuler. På slaget sju forsvinner alle de rosa joggeskoene ut i mørket.

Spillere som smiler, godfølelsen etter en bra gjennomført trening, de små mestringsøyeblikkene og bekreftelsene på at jentene føler seg trygge og fungerer sammen.

Det er tingene som gjør at søstrene Veronika (23) og Kristine Paulsen (20) bruker kvelder og helger på å trene 15-åringene i Røyken og Hurum Håndball (RHH).

– Vi har en påvirkning på hvordan de blir som mennesker. Bare å få lov til å være med på det.. du angrer ikke et sekund, sier Veronika Paulsen.

Å finne balansen

Å være en trener med tillit som blir sett opp til og lyttet til – det er en kunst å være en rollemodell. Det er en utfordring som betyr mer enn festing og andre fritidssysler for de to søstrene fra Slemmestad i Røyken.

Veronika er hovedtrener. Lillesøster Kristine er assistent. Paulsen-søstrene, og en tredje trener, har tatt på seg en krevende jobb.

Det er stor nivåforskjell på spillerne, men alle skal føle de utvikler seg samtidig som de har det gøy. De 25 jentene kommer fra ulike klubber og skoler. Likevel må de stå sammen og fungere som et lag.

I tillegg kjemper håndballen hele tiden en kamp mot andre hobbyer, skole, venner og kjærester.

Veronika Paulsen grubler og jobber med oppgavene hver eneste dag. Når treningen starter blir lærerstudenten en balansekunstner. 15 år gamle jenter trenger en klar stemme som forteller hvor skapet skal stå. Samtidig mener hun at spillerne må involveres for å få jobben gjort. 23-åringen skal legge alt til rette, men innsatsen må komme fra spillerne.

LES OGSÅ: Fra autoritær tøffing til ydmyk lederspire

Krever ærlighet

Ærlig og åpen kommunikasjon mellom trenerne og spillerne er nøkkelen for å få laget og gruppen til å fungere, ifølge de to unge Røyken-jentene. På fagspråket heter det «Inkluderende lederstil».

Spillerne skal føle de er med på å påvirke treningene og det som skjer i laget. Forhåpentligvis fører det til at de oftere kommer med sine meninger og tanker. Alle skal bli sett og alle skal bli hørt.

– Vi krever at de kommuniserer tilbake, det er kjempeviktig for oss, sier Veronika Paulsen. Hun husker selv at det ikke alltid var så lett å være 15 år og håndballspiller. Derfor kan du iblant få lov til å stå over en trening hvis motivasjonen ikke er helt på topp.

En bra økt består av gjennomtenkte, aktive og morsomme øvelser der ingen står i kø.

– At alle får utfordringer og utvikler seg, uansett nivå, er vår viktigste oppgave som trenere, mener Veronika Paulsen.

Røyken og Hurum Håndball er en fire år gammel samarbeidsklubb. Spillerne kommer fra R.O.S, Sætre IF Graabein og Slemmestad IF. At alle lagene har et trenerteam, er en viktig verdi for klubben.

Flere trenere skal gjøre at samtlige får hjelp og oppmerksomhet. Ved at alle føler seg verdsatt, håper RHH at alle bidrar og får et eierskap til klubben. Det skal ikke være ditt og mitt, men vårt.

LES OGSÅ: De unge skiløpernes samlivsterapeut

Frafallsproblemet

Å inkludere og involvere, krever både tålmodighet og kompetanse. For Veronika og Kristine hadde det vært enklere å kun kommandere, men det spørs hvor lenge det hadde vært gøy for en 15-åring.

I likhet med andre idretter, opplever håndballen et stort frafall i ungdomsårene. Søstrene vil tilby noe mer enn et sunt aktivitetstilbud.

Med to eliteserielag i området, ville de blitt stolte hvis noen en dag ble gode nok for Glassverket eller Skrim. Selv spiller de to søstrene for damelaget til Røyken og Hurum i 3. divisjon. Det laget er også viktig for å skape motivasjon og spilleglede blant de yngre.

– Jeg vil være en verdi på jentenes vei til å bli selvstendige mennesker, sier Veronika Paulsen.

Drammens Tidende løfter fram trenere mellom 16-35 år. Tips oss om din trener i Buskerud!

Kommentarer til denne saken