DRAMMEN: Vakthavende meteorolog Per Egil Haga har hatt en travel torsdag formiddag, for værprognosene er usikre, og i verste fall kan været skape skikkelig trøbbel de neste dagene. Og det begynner allerede i ettermiddag.

– Det vi er sikre på er at det blir snø fra i ettermiddag til i morgen tidlig i drammensområdet. Et nedbørsområde er på vei over Skagerrak, og det vil legge igjen rundt 15 centimeter med snø før det trekker videre nordover i morgen tidlig, sier Haga.

Trøsten er at snøen som kommer er tørr og lett, så måkejobben blir ikke av de tyngste. Nedbøren tar med seg skyene nordover, og fredagen ser ut til å bli riktig så fin, med litt sol av og til.

Men så begynner trøbbelet.

Regn eller snø?

– Det kommer et nytt nedbørsområde innover drammensområdet fredag kveld. Dette lavtrykket har en litt annen bane, noe som gjør at det tar med seg mer varmluft. Men siden kaldlufta har ligget så lenge, så skal det litt til å blåse den bort. Vi er derfor usikre på om temperaturen bikker over på plussiden, spesielt i lavereliggende strøk, sier Haga.

Dette kan føre til at nedbøren som kommer fryser til is på bakken - for i høyere luftlag blir det mildt.

– Det kommer rundt 15 millimeter nedbør i denne omgang også, men det er veldig usikkert om det kommer som regn, snø eller underkjølt regn, sier Haga.

Vanskelige kjøreforhold

Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel på grunn av den varslede nedbøren.

– Det vil komme såpass mye snø i ettermiddag og kveld at det kan bli ganske utfordrende kjøreforhold. Når mildværet slår inn, så vil det gjøre det enda mer utfordrende. Regn på snødekte veier blir fort til is, og det vil i tillegg bli ganske så slapsete, sier Haga.

Trøsten er at alle prognoser peker mot fint vintervær neste uke. Da blir det noen kuldegrader og en del sol.

– Nå ligger det så mye snø at noen plussgrader og regn i helga ikke vil ødelegge skiløypene, så neste uke blir en fin uke for dem som vil legge ut på skitur, mener Haga.