«Fare fare hore, døden skal du lide. Den som veier mest, skal i den svarte gryte. Ja, han ga meg pikkiræv og sa: Baby du skal dø nå. Jekk opp au pair'n så får vi pikken til å blø å». Slik lyder teksten til en av de mest spilte låtene til russebussen «Jackass». Spilt mer enn 250. 000 ganger på Spotify.

Humor kan være så mangt. Men sorry, gutter. Både dere som skriver og dere som bestiller. Dette er mange ting. Men det er ikke morsomt.

LES SAKEN OM ÅRETS RUSSELÅTER HER: Jakter stjernestatus med grove russelåter

Det er nedlatende. Voldelig. Vemmelig. Sexistisk. Brutalt. Uelegant. Pinlig. Og slemt.

Russebusslåter er en del av vår moderne kulturarv. Men det er jo ikke alle deler av vår moderne kulturarv som er like prisverdige.

For samtidig som dere russemenn – og kvinner hopper opp og ned og gauler at dere vil putte den største jenta først i gryta, gråter minst en jente seg i søvn fordi hun ikke klarer å være glad i seg selv sånn hun er. Samtidig som du hyler om au pairer som skal jekkes opp, utnyttes mange au pairer i norske hjem på det groveste. 29 familier ble ilagt karantene for å ha utnyttet au pairer i Norge i 2016. Noen av kvinnene blir også utsatt for seksuelle overgrep. Det antas at mørketallene er store. I 2015 ble det totalt anmeldt 1142 voldtekter i Norge. Som politiet noterte: «Andelen festrelaterte voldtekter var 39 % i 2015, og utgjorde i perioden 2011–2015 den største kategorien voldtekter». Det antas at mørketallene er store.

Var det noen som sa satire? Da får vi spørre som Dagbladets Sigrid Hvidsten gjør i dagens artikkel i DT: «Satire over hva, egentlig?».

Det er vanskelig å kritisere russen. Du blir fort stemplet som like eldgammel som Sokrates. Han som en gang i hine hårde tider ristet på hodet over «ungdommen nå for tiden». Og russen selv er glade i å påpeke dette faktum, at vi som er så mye eldre ikke har kompetanse til å lese deres tekster og forstå hvorfor dette bare er ufarlig humor. Som kreatørene av «Fare, fare hore» sier det: « ... Det er ikke laget for at 50 år gamle damer skal høre på det. De liker jo ikke sjangeren «dubstep» og «syre», så deres mening ser vi som verdiløs».

Russen skal jo provosere, og ifølge russelåtkjøperne i Bergen, de som forferdet hele Norge med tekster om sex med 13-åringer i forrige uke, skal låten helst provosere nok til å komme i media. Russetidens koder har aldri vært for andre enn dem som er i målgruppen.

Det går en rett, om enn noe stiplet, linje fra horesangen fra Eiker til den gang undertegnedes mor på 60-tallet var eneste kvinne i russens pøbelkomité og syntes det var fnisende festlig å trenge seg sammen med en svær gjeng medruss i en av Drammens trikkevogner for å gjøre det vanskelig for vanlige folk å komme seg på.

Russen gjør det russen skal. Utfordrer og provoserer i sin samtid.

Når 50 år gamle damer, og andre likesinnede, lurer på hvor ungdommen tar sin kåtskap fra i 2017, peker vi egentlig på oss selv. Russen 2017, i alle fall dem som har titusener å svi av på en russelåt, har vokst opp i et overflodsdeilig norsk samfunn som stadig blir beskyldt for å være både utseendefiksert og sexfiksert. De lever på toppen av en næringskjede der du kan kjøpe deg til det meste om du vil. En livmor i India, en prostituert i Phuket eller en au pair fra Filippinene.

Hele russekonseptet handler jo om endelig å være gammel nok til å ta dine egne valg og gi fingeren til det etablerte.

Spørsmålet er jo om ikke dagens russ mislykkes med akkurat det når de er brikker i en del av en gjennomkommersialisert russeindustri. De synger med samme nebb som Mannegruppa Ottar, og vi som nærmer oss 50 lurer på når de ble unge og trendy. For mange av oss fremstår russeguttene sompappagutter som har litt for mye penger og altfor liten samfunnskunnskap.

Men er det så farlig? Som den nesten 50 år gamle damen jeg er, svarer jeg nja, selv om det neppe overdøver russens overprisede lydanlegg i år heller. Mest av alt er det bare trist. I forbindelse med kvinnedagen 2017 skriver næringslivsleder og drammenser Rina Sunder Sand at Norge er verdens beste land å bo i for kvinner. Det er antakelig sant. Det betyr ikke at vi bør jobbe for å få Norge lenger ned på rankingen.

Gratulerer med dagen!

HER ER NOEN AV DE SISTE NYHETSSAKENE FRA DT. NO:

* Drammens Tidende vokser

* Broiler gir ut låt med Kurt Nilsen

* Inviterer til fest med Paradise-stjerner

* Banksjef erstatter Saxegaard