Fersk undersøkelse viser tydelig sex- og drikkepress blant russen

RUSSEN FORTELLER: Tall fra en undersøkelse gjort blant norske 19-åringer forteller at urovekkende mange opplevde sex- og drikkepress i russetiden.

RUSSEN FORTELLER: Tall fra en undersøkelse gjort blant norske 19-åringer forteller at urovekkende mange opplevde sex- og drikkepress i russetiden. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Dette er klar tale om at festen har gått for langt.

DEL

(Tønsbergs Blad) Det sier generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud.

En av tre opplevde drikkepress i russetiden, og hver sjette russejente sier hun opplevde uønsket seksuell oppmerksomhet.

Det er tallenes tale i en undersøkelse gjort blant fjorårets avgangselever fra videregående skole, gjennomført av Respons Analyse for Av-og-til.

Undersøkelsen er gjort blant et landsrepresentativt utvalg av norske 19-åringer.

– Ingen uskyldig fyllefest

– Det er urovekkende at så mange av fjorårets russ forteller om negative opplevelser. Denne undersøkelsen viser at russetiden for mange ikke er en morsom og fin feiring av 13 års skolegang, sier Eriksrud.

Hun forteller at russetiden er langt fra en uskyldig fyllefest.

– Mange har blitt utsatt for ting i russetiden som de bærer med seg videre inn i voksenlivet. Det er også mange som har gjort ting i russedress som de angrer på i etterkant.

Må tas større grep

Eriksrud mener flere aktører må bidra i arbeidet for å få bukt med den utagerende festen.

– Jeg har tro på at ungdom kan gjøre mye på egen hånd, men foreldre må også blande seg inn i russetiden. Flesteparten av russen bor fortsatt hjemme selv om de har fylt 18 år, og de trenger tydelige forventninger og regler fra foreldrene sine.

Hun tror det nå må tas større grep for å sikre ungdommen en god russetid.

– Russetid og trøbbel er ikke noe nytt, og man har snakket lenge om at noe må gjøres. Det er mange som har et ansvar her, blant annet politiet, skole, foreldre og ikke minst ungdommen selv.

Artikkeltags