Til Drammens Tidende sier skisprintgeneral Arne Madsen at det ikke er aktuelt å utestenge russiske utøvere fra skisprinten som går av stabelen i Drammen sentrum neste uke.

Det er i seg selv en oppsiktsvekkende defensiv holdning når vi samtidig opplever at Europa er i krig for første gang på en generasjon, når NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg uttaler at freden i Europa er blitt knust, og en hel verden fordømmer Russlands invasjon av Ukraina.

Både Madsen og styreleder i Konnerud Idrettslag Kristin Ørmen Johnsen forsikrer at de tar sterk avstand fra det som skjer, men viser til Det Internasjonale Skiforbundet og Norges Skiforbundet policy om ikke å straffe utøverne av idretten.

– Vi skal arrangere og legge til rette for sporten, sier Arne Madsen til Drammens Tidende. Ørmen Johnsen påpeker at det er et stort dilemma når det går politikk i sport.

Men idrett er også politikk, og det er naivt å mene noe annet. Vi har akkurat lagt bak oss et OL i Kina som med all tydelighet viste hvordan idretten brukes til å dra oppmerksomheten bort fra overgrep og brudd på menneskerettigheter og over på idrettsøyeblikk og idrettsfest.

For Putin og regimer som Russland utgjør idretten en svært viktig del av statsmaskineriet. Den bidrar til å bygge opp om nasjonens styrke og fortreffelighet, og utøverne blir belønnet med prestisjetunge verv når de gjør det bra. De fungerer som gallionsfigurer på vegne av nasjonen og regimet.

Langrennsløper og OL-helt Aleksandr Bolsjunov ble for eksempel forfremmet til kaptein i den russiske nasjonalgarden etter sine prestasjoner i Beijing.

Neste uke kan vi stå overfor den absurde og direkte usmakelige situasjonen at mens det ukrainske flagget vaier fra toppen av rådhuset for å vise sympati med det ukrainske folket, så viser TV-bildene fra Drammen russiske utøvere som feirer på Bragernes torg.

Dette bør idrettsledere og politikere både nasjonalt og lokalt gjøre alt i sin makt for å hindre. Det er ikke et dilemma, men en enkel avgjørelse når vi ser hva som utspiller seg på europeisk jord i disse dager. Det har ikke noe med å straffe enkeltutøvere å gjøre, men å gi et tydelig signal om at Russlands krigshandlinger og brudd på folkeretten er helt uakseptable og må få konsekvenser.

En rekke aktører og organisasjoner har nå vist et slikt ansvar. Blant annet Norges Svømmeforbund. Det samme har NRK gjort ved å be den europeiske kringkastingsunionen (EBU) om at Russland ikke deltar under årets Eurovisjon Song Contest. Også Danmarks kulturminister har tatt til orde for å utestenge russere fra alle idrettsarrangement.

Og på samme måte som enkeltutøvere har sagt at de ikke vil å delta på idrettsarrangement i Russland, har idrettens toppledere et enda større ansvar i å si tydelig i fra om at russiske idrettsutøvere ikke er velkomne på skisprinten i Drammen, eller på vår nasjonalarena Holmenkollen. Med mindre det finnes utøvere som hever stemmen, bruker sin rolle som forbilder og tar aktivt avstand fra Russlands invasjon av Ukraina.

Det er mulig problemstillingen kom brått på våre lokale idrettstopper. Men det er lov å ombestemme seg og gi et langt tydeligere signal.

LES OGSÅ: