Gå til sidens hovedinnhold

Så befriende frampå at det kan gå alle veier

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Valget av drammenspolitiker og lege Ole Henrik Krat Bjørkholt som statssekretær i helsedepartementet kom mildt sagt som en overraskelse da det ble kjent før helgen.

Så uventet var utnevnelsen av Aps vara i hovedutvalget for helse og sosial at lokale partikollegaer overfor Drammens Tidende har stilt spørsmål om partiet sentralt egentlig har gjort en god nok bakgrunnssjekk.

Ikke har han blitt spilt inn i regjeringskabalen av sitt eget fylkesparti, noe som er ganske vanlig. Ikke har han gått gradene i partiet, som gjerne forventes. Og ikke har han innehatt partipolitiske posisjoner som ville gjort det naturlig at navnet hans dukket opp i spekulasjonene.

Han gikk i stedet sin egen vei og kapret den prestisjefulle statssekretærjobben via Facebook.

Gjennom flere år har han i kraft av sin yrkesbakgrunn og partimedlemskap dyrket relasjonene til partiets toppolitikere, og fyrt av messenger-meldinger og e-poster hver gang han har hatt en helsepolitisk ytring på hjertet. Først til helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen, dernest til Ingvild Kjerkol.

Og da sistnevnte nylig ble utnevnt til helseminister, meldte Bjørkholt seg like godt «til disposisjon for partiet». En smule ydmyk og med tung helsefaglig ballast, men også befriende frampå. Så utradisjonell, vil mange i hans eget lokallag mene, at de er spente på hvordan dette skal gå. Kjedelig blir det forhåpentligvis ikke.

Selv uttalte Bjørkholt til Dagsavisen Fremtiden for et par år siden at han som gammel mann håper å kunne se tilbake på minst én periode på Stortinget. Vel, det ser i alle fall ganske lyst ut foreløpig. Og høye ambisjoner bør det være lov å ha.

De som har observert Bjørkholt i sosiale medier, vet at han både kan og mener mye. Og han er typen som følger debattrådene til bunns, særlig når temaene pandemi, fastlegekrise, makteliter, identitetspolitikk, ytringsfrihet og innvandring bringes på banen. Han er både spissformulert og hardtslående, og tør å tale makta midt i mot.

Som da han fikk med seg flertallet i eget parti på et forslag om å kutte drastisk i direktørstillingene i kommunen. Eller da han på Drammen Aps medlemsmøte mente partiet måtte få vekk elitestemplet og skaffe seg en vinnersaker som folk forstår.

Det er ikke overraskende når DN i helgen kan avsløre at regjeringens ferske statssekretær har kritisert Ap-leder Jonas Gahr Støre, takket Human Rights-leder Hege Storhaug og hyllet dansk høyrepopulisme. Facebook-innlegg han senere slettet.

Det som uansett gjør Ole Henrik Krat Bjørkholt interessant som politiker, er denne kombinasjonen av å lene seg mot ytre venstre i arbeidslivspolitikken og knytte neven mot new public management og målstyring i offentlig sektor på den ene siden, samtidig som han argumenterer som en Frp-er i innvandringspolitikken og alt som lukter av identitetspolitikk og woke.

I deler av Ap og ikke minst blant de andre samarbeidspartiene på venstresiden, vil noen av Bjørkholts uttalelser i innvandringsdebatten, oppfattes som kontroversielle. Og støtten til Hege Storhaug kommer han heller aldri til å få applaus for i Folkets Hus.

Men denne kombinasjonen avhard innvandringspolitikk og en rausere velferdspolitikk, som er hentet fra Mette Fredriksens danske sosialdemokrati, deler Bjørkholt langt på vei med sin partikollega og stortingsrepresentant Masud Gharahkhani. Om enn noe mer udisiplinert i formen. Så får tiden som statssekretær vise hvor lenge det varer.

LES OGSÅ:

Les også

Blir helseministerens høyre hånd: «Søkte» jobben via Facebook

Les også

Var håpløst å kombinere fastlegejobb med familieliv: – Nå kan jeg faktisk være hjemme hvis barna er syke

Les også

Raser etter å ha sett polkøer: – Mennesker er mennesker

Kommentarer til denne saken