Søndag 26. juni var vi samlet til høymesse i Bragernes kirke med et stort spenn av følelser. Vi gledet oss over å feire to små som ble båret til dåp, og vi kom med vår sorg, vår frykt og vårt sinne over det grusomme som skjedde i Oslo natt til lørdag.

Regnbueflagget henger oppe i tårnvinduet i kirken, som et tydelig tegn på vår solidaritet med alle som er rammet og alle skeive. Det er der for å vise at i kirken hører alle til, og alle er velkommen med sine liv. Her skal det være rom for mangfold.

LES OGSÅ:

I kirken denne søndagen ba vi for alle som er rammet av det grusomme som skjedde i Oslo, alle som nå er i sorg eller kjenner på utrygghet og vi ba om mot og krefter til å kjempe videre for kjærligheten og retten til å elske. Her er noe av det som jeg sa i prekenen denne søndagen:

«Når Jesus møter mennesker i evangeliene, er det nettopp dette som skjer: Mennesker som andre tramper ned blir løftet opp. Mennesker som andre ser ned på og regner som ingenting, gir Jesus verdigheten tilbake. Mennesker som religiøse autoriteter og moralens voktere stengte ute, inviterer Jesus inn til fellesskap.

Og slik er det fortsatt. Hver gang vi trekker opp en grense mellom «oss og de andre» står Jesus på den andre siden av grensen. Han er alltid på de minste, de utsattes, de undertryktes side.

Natt til lørdag skjedde det grusomme midt i Oslo, utenfor London Pub, som er et populært samlingssted for homofile i hovedstaden. Det skjedde midt i Pridefeiringen. En person skyter mot uskyldige, intetanende mennesker som er ute for å ha det hyggelig og for å feire mangfold og kjærlighet. To mennesker blir drept og 21 blir skadet. Hatefulle ytringer og hatefulle tanker materialiserer seg i hatefulle handlinger, gevær og skudd. Hatefulle ytringer er ikke bare ord. De fører i siste instans til død og ødelagte liv. De fører til frykt.

LES OGSÅ:

Hva tror du denne grusomme handlingen gjør med alle de som var der, alle de som er åpne om at de er skeive og familiene og vennene deres? Hva tror du dette gjør med mennesker som lurer på om de skal ta det store skrittet og fortelle omverdenen at de er skeive?

De av oss som trodde at kampen for skeives rettigheter og menneskeverd er ferdig, må tro om igjen. De av oss som trodde at kampen mot hat var vunnet, må tro om igjen. Det som har skjedd, viser oss at Pride og arbeidet for mangfold fortsatt er høyaktuelt. Selv i år som vi markerer at det er 50 år siden homofili ikke lenger ble ansett som kriminelt. Som samfunn har vi mye å be om tilgivelse for. Og som kirke har vi mye å be om tilgivelse for.

I dag, når vi samles her i Bragernes kirke, får vi komme som akkurat de vi er, med våre ulike liv. Vi får komme med vår fortvilelse over grusomhetene som har skjedd i Oslo. Vi får komme med vårt sinne og vår sorg. Vi får komme med vår solidaritet og kjærlighet. Her er det er rom for alt dette og her er det rom for hele deg. Her hører vi til. Og her møter Gud oss og alt vi bærer på. I dag kan vi vise vår medfølelse og støtte og vi skal be for alle som er rammet. Sammen kan vi vise at kjærligheten er sterkere enn hat og død.»

Som lokalsamfunn, som kirker og trossamfunn har vi en forpliktelse til å stå opp for menneskeverdet, dersom vi virkelig mener at ethvert menneske har en uendelig verdi. Vi har en forpliktelse til å vise vår solidaritet med våre skeive medmennesker, som nok en gang opplever hat. Vi har en forpliktelse til å slå tydelig ned på og ta til motmæle mot hatefulle ytringer. Vi har ingen unnskyldning for å la være. Og nå har vi nok en gang fått en grotesk påminnelse om hva hatefulle ytringer i ytterste konsekvens fører til.

Og så må vår solidaritet ikke bare bli ord nå i kjølvannet av angrepet i Oslo. Det må vises i holdning og handling i møte med mennesker gjennom hele året, ikke bare i Pridemåneden. Sammen kan vi vise at kjærligheten er sterkere enn hat og død.

LES OGSÅ: