Lederen er oppdatert med siste nytt fra ekstraordinært kommunestyremøte i Sande onsdag kveld.

I går kveld møttes Sandes politikere, med ordfører Elin Weggesrud (bildet) i spissen, i et ekstraordinært kommunestyremøte pålagt dem av fylkesmann Erling Lae.

Sandes politikere hadde, etter rådgivende folkeavstemningen på valgdagen, besluttet at de skulle gå inn i fremtiden i samme form og fasong som de har i dag.

LES OGSÅ: Ytre farer

Statens mann i Vestfold ba dem tenke seg om en gang til. Er det nå så klokt å stå alene? Nei, svarte politikerne onsdag kveld. Det er nok ikke det. Og nå blir det travelt fremover. Sande skal i forhandlinger, både med Drammen, Svelvik, Eikerkommunene og Hurum - og med Hof og Holmestrand. I juni blir det ny folkeavstemning.

Sandes politikere hadde, av flere grunner, havnet i en nesten umulig situasjon før gårsdagens møte.

Prosessen med kommunesammenslåinger kom tidlig i gang i Vestfold. Mens de folkevalgte i Buskerud utsatte å prate om sammenslåing til etter valget, var Sande godt, og fortjenstfullt, i gang lenge før sommeren. Det hjalp fint lite at de folkevalgte i Sande gjorde leksene sine i god tid, når Buskerud skulle vise seg å somle så fælt.

Sande bestemte seg før kartet over Buskerud i det hele tatt dukket opp på tegnebrettet.

LES OGSÅ: Røyken best alene eller med Hurum

Tre måneder etter folkeavstemningen i Sande ble det varslede forslaget om nytt inntektssystem for norske kommuner ble lagt fram. Om det vedtas av Stortinget i juni, er Sande en av kommunene som mister betydelige inntekter.

I tillegg begynner nå en omgripende regionreform å røre på seg.

Det hadde unektelig vært kjekt for alle kommuner, men spesielt for Sande med sin tilhørighet til to fylker, om regionreformen hadde vært dyttet i gang litt før.

Sandes politikere gjorde det ikke lett for seg selv da de gikk til det skritt å love å følge rådet fra innbyggerne i september i fjor.

LES OGSÅ: Færre, men sterkere regioner

Det var politikernes der-og-da-løsning på det krevende faktum at hele bygda var splittet, på kryss og på tvers. På tvers av skolekretser. På tvers av politiske skillelinjer. Linjen gikk også tvers gjennom kommunestyret.

For veldig mange av Sandes innbyggere er det Drammen som er byen.

LES OGSÅ: Kommune er ut – region er «in»

I tillegg er mye kommunalt samarbeid rettet den veien. Eksempler på det er legevakt, brannvesen, barnevernsvakt, renovasjon og idrettsanlegg. Mens Sande-fotballen er knyttet til Buskerud, er bygda knyttet til Vestfold innenfor mange andre idrettsgrener. Og Vestfold-identiteten er jevnt over sterk.

Mjøndalens ordfører Bent Inge Bye (Ap) kan foreløpig bevege seg inn og ut av møterom med et lurt smil om munnen.

LES OGSÅ: Kommunereformen og Drammen

Gunn Cecilie Ringdal (H) kan rolig observere forhandlingene rundt Drammen fra bakerste benk. Hun «har bakdøren åpen», som de liker å si i Lier.

Elin Weggesrud (Ap) har derimot vært håpløst fanget av både andres og eget valg.

I etterpåklokskapens lys hadde det vært fint å ha ventet med den første folkeavstemningen.

Men den kunnskapen er som vanlig svært lite verdt. når får Sandes befolkning uttale seg om kommunereformen en gang til. Det skal bli interessant å se hvor mange som møter opp denne gang, og hvilken tyngde dette rådet vil få. Men 24 av 25 kommunestyrerepresentatner i Sande har antakelig gjort det eneste fornuftige de kunen gjøre, når situasjonen ble som den ble.

FLERE AKTUELLE MENINGER:

* Pitbull og andre kosedyr

* Må kunne kommunisere om utsikten

* Bort med kongehuset!