Gå til sidens hovedinnhold

Hva kan vi vitse om?

Artikkelen er over 9 år gammel

Man kan spøke med det meste, mener leder av Antirasistisk Senter. Men ikke om prisutdelernes hudfarge under Spellemannprisen.

DRAMMEN: Sande-bandet Plumbo har nettopp vunnet prisen for årets hit under Spellemann-utdelingen. Vokalist Lars Erik Blokkhus prøver seg på en morsomhet, og sier dette til prisutdelerne fra gruppa Madcon:

– Når jeg ser på dere to får låten et nytt navn: «Mokkamann».Denne kommentaren vil nok Plumbo-vokalisten angre på i lang, lang tid. Reaksjonene har vært mange, og bandet ble buet av scenen i Folketeatret.

LES OGSÅ: Feiringen gikk rett i avløpet

Helt feil

Kari Helene Partapuoli, leder ved Antirasistisk Senter, mener det meste kan spøkes med. Til og med hudfarge.

– Men det handler om kontekst, sier hun, og forklarer hvorfor hun synes Plumbo-vokalistens «Moccamann»-kommentaren ble så inderlig feil.

– Madcon var der for å dele ut en pris i kraft av å være et av Norges mest kjente band. Så får de servert den kommentaren. Det ble helt feil, sier Partapuoli til Drammens Tidende.

Greit å si bleikfis?

Hun understreker likevel at hun tror på Plumbo-gutta når de sier at kommentaren ikke var rasistisk ment, men at det var en dårlig spøk.

– Nå har Plumbo sagt unnskyld, og det må vi akseptere. Samtidig skal man tenke på hvordan mottakeren oppfatter en spøk. Slike kommentarer tar oss tilbake til 80-tallet, da Norge var et nytt flerkulturelt samfunn. Nå har vi hatt innvandring i 40 år.

I kommentarfeltene på flere nettaviser og på sosiale medier får Madcon-gutta gjennomgå fordi de selv har kalt Senkveld-programlederne Thomas og Harald for «bleikfiser».

– Er det mer akseptabelt å spøke med hudfarge hvis spøken kommer fra minoriteten?

– Nei, ikke på noen måte, svarer Partapuoli.

– Humor er vanskelig

Samtiden-redaktør Cathrine Sandnes er adoptert fra Sør-Korea, og vokste opp i Røyken.

Hun oppfattet «moccamann»- uttalelsen som et mislykket forsøk på å være morsom, og mener vi bør være rause nok til å akseptere Plumbos unnskyldning.

– Vi bør bruke kreftene mot viktigere ting, men dette er en påminnelse om at humor er vanskelig. Man må være farget for å forstå hvor støtende en slik vits kan være, mener hun, og legger til:

– Hvis man skal vitse om etnisitet og likevel oppfattes som vennskapelig, bør man kjenne hverandre veldig godt eller være en usannsynlig dyktig komiker.

Selv har hun opplevd vitsing og flåsete kommentarer om sin egen bakgrunn.

– Som adoptivbarn er nok kjøpt og betalt-vitsene det som oppfattes som slemmest, sier Samtiden-redaktøren.

– Dummet seg ut

Akhenaton de Leon (bildet), daglig leder for Organisasjon mot offentlig diskriminering, mener Plumbo-vokalisten dummet seg skikkelig ut.

– Det var et dårlig valg, men jeg tror ikke han mente det rasistisk. Han har beklaget, og jeg håper Tshawe og Yosef omfavner ham.

– Hva kan man egentlig spøke om?

– Det fins ingen fasit. Det kommer an på hvem man snakker med, og i hvilken sammenheng. Men dette er en dårlig spøk uansett hvor man er, men særlig på nasjonal TV, sier Akhenaton de Leon.

– Det fins ingen fasit.

Han mener nordmenn har et stykke igjen når det kommer til mangfoldskompetanse.

– Man må forstå at det du synes er morsomt og ufarlig, kan være fornærmende for andre, sier Akhenaton de Leon, og bruker ordet «neger» som eksempel.

– Mange nordmenn synes det er greit å bruke det ordet, mens for menneske med afrikansk opprinnelse oppleves det som meget negativt. Ta ordet «negerarbeid». Hvordan kan man hevde at det ikke har en negativ betydning? undrer de Leon.

- Viktig debatt

Venstre-politiker Yousuf Gilani (bildet) er selv Plumbo-fan, og tror ikke kommentaren var vondt ment.

– Vi må tørre å diskutere utsagn som ikke er politisk korrekte. Debatten som nå kommer er viktig, og vil styrke samholdet i en ung innvandringsnasjon, tror Gilani.

SE NRKS VIDEO AV PLUMBOS SPELLEMANN-VITS HER: