DRAMMEN: Det er 150 år siden bedriften Axel Andersen så dagens lys. Bedriften, som driver med kjøttproduksjon, går godt.

Årsregnskapet for 2021 viser at selskapet hadde en omsetning på 871,9 millioner kroner, en oppgang på over 120 millioner kroner sammenlignet med året før. Selskapets kostnader endte på over 844 millioner kroner. Det gjør at selskapet sitter igjen med et årsresultat på 21 millioner kroner etter skatt.

– Det er en god følelse, det. Vi er fortsatt en familiebedrift, og vi har nesten hatt økning i omsetning hvert år de siste 20 årene. Det er jo moro, sier daglig leder Aksel Andersen.

En titt på omsetningen gjennom de to siste tiårene, viser at selskapet har økt omsetningen fra ett år til det neste, med unntak av to tilfeller. Andersen er femtegenerasjons driver av bedriften, og selv om han sier det er stas å videreføre en bedrift med så dype røtter i Drammen, er det ikke noe han bruker mye energi på.

– Jeg har ingen tanker om det, egentlig. Bruker ikke noe tid på at jeg er femte generasjon. Jeg liker bare å jobbe mye – og prøver å gjøre en god jobb. Så er det kanskje kamerater og familie som syns jeg jobber for mye. Men da rekker jeg ikke å bruke penger, som jeg pleier å si. Når jeg er ferdig på jobb, så er alle senter og butikker stengt. Fordel, det også, sier han og ler.

Rekordomsetning

Omsetningen på 871,9 millioner kroner, er den høyeste i selskapets historie. Andersen tror at en nedgang i grensehandel gjorde at flere utforsket hva det norske markedet har å by på.

– Hva gjorde at omsetningen økte med over 120 millioner kroner?

En av de største grunnene var nok at folk ikke var ute og reiste i like stor grad. Svenskehandelen falt bort. Folk måtte kjøpe mat her hjemme. Så satser vi på å levere kvalitet slik at folk kjøper varene våre om-og-om igjen, sier Andersen.

Som nevnt endte årsresultatet på 21 millioner kroner etter skatt. 14 millioner av overskuddet skytes inn i bedriftens egenkapital, mens syv millioner tas ut i utbytte. Selskapet er heleid av Axel Andersen Holding, hvor daglig leder i kjøttbedriften, Aksel Andersen, eier 99,999 prosent av aksjene. Han sier at utbyttet går med til formuesskatt.

– Ikke har jeg kjøpt meg bil, hytte eller noen ting. Eller jo, jeg har vel brukt litt over en million på å bytte tak og male huset. Ellers går det til formuesskatt, sier Andersen.

I anledning bedriftens 150-årsjubileum har Andersen planer om å ta med de ansatte på en tur i høst, uten at denne er bestilt ennå.

Riving og bygging

I postlisten til Drammen kommune kan man se at selskapet har søkt om å rive en del av dagens lager, og erstatte det med garderober, ny spisesal og laboratorium.

– Det dreier seg om et gammelt lagerbygg, opprinnelig var det sauefjøset vårt. Nå blir det ny mathall som passer selskapet bedre. Det er jo også tiltak som skaper godt samhold. Vi legger opp til at de ansatte skal ha det bra, sier Andersen.

Antall ansatte i bedriften, i 2021, var 42 årsverk.

Det er travelt hos Axel Andersen AS på Gulskogen om dagen. Ribbeproduksjonen er stor og det jobbes for fullt.