DRAMMEN: Til tross for at Elvefestivalen ikke går av stabelen før august 2023, er allerede noen av artistene som skal opptre på musikkfestivalen Ypsilon klare.

Tirsdag, fra klokken 10.00, annonseres tre av artistene som skal stå på scenen.

– Vi satser friskt for at Elvefestivalen og Ypsilon er en opplevelse folk ønsker å få med seg, sier daglig leder Magnus Lund i Lund Gruppen Arrangement (LGA) til Drammens Tidende.

Musikkfestivalen arrangeres av LGA og Byen Vår Drammen (BVD).

LES OGSÅ: Skal bruke millioner på nye luksussaler med vinservering: – Blir en totalforvandling

Disse skal opptre

I år var samtlige, bortsett fra én artist, nasjonale. Neste års program er et allsidig program med både nasjonale og internasjonale artister, melder Lund.

Klokken 10.00 ble første artist offentliggjort – danske Lukas Graham, som blant annet står bak låtene «7 Years», «Love Someone» og «Mama Said». Sangene har henholdsvis over 1,4 milliarder, 644 millioner og 369 millioner avspillinger på Spotify.

Klokken 11.00 ble det kjent at Isah dukker opp. Stavanger-gutten har fått 30 millioner avspillinger på sangen «Hallo» og fire millioner avspillinger for sangen «Blitz». Isah er også en av deltakerne i neste års sesong av TV 2-programmet «Hver gang vi møtes».

Klokken 12.00 ble Macklemore sluppet. Amerikaneren har låtene «Can't Hold Us» med 1,6 milliarder avspillinger, «Thrift Shop» med 905 millioner avspillinger og «These Days» med 961 millioner avspillinger – bare for å nevne noen.

– Vi håper jo at gjestene synes dette er spennende. Ikke minst er dette kun de tre første av et større program som lanseres, sier Lund.

Rundt 14 artister totalt

Det er rundt 14 artister som kommer til å dukke opp på Ypsilon, fordelt på fredagen og lørdagen. Lund opplyser at de har flere artister bekreftet, men at de resterende slippes senere – både gjennom vinteren og våren.

– Har det vært et bevisst valg å få inn flere internasjonale artister?

– Ja, det har det. Det er noe vi jobbet med siden før covid, men på grunn av pandemien har prosessen blitt forskjøvet.

– Hvorfor slipper dere noen av artistene så tidlig?

– Det er fordi vi ønsker å gi en pekepinn på hva Ypsilon skal være i 2023. Det er mange festivaler som slipper artister før jul. Samtidig er det et lengre løp i forhold til det å selge billetter, svarer Lund, som tilføyer at planleggingen mot neste år har foregått en god stund.

Allerede før årets Elvefestival ble de første artistene bekreftet til neste års Ypsilon.

– Planleggingen for en festival jobbes med i et 13-14 måneders perspektiv, så 2023 er jobbet med i mange måneder.

Daglig leder Tom Søgård i BVD er også positiv til navnene som blir offentliggjort tirsdag:

– Det er lenge siden vi har hatt så store artister på Elvefestivalen. Det blir skikkelig bra. Dette er artister med en enorm internasjonal appell. Det ser vi på antall streams. Så for Elvefestivalen og Ypsilon blir dette spennende og morsomt. Det blir gøy å kunne ønske internasjonale artister velkommen igjen.

Søgård, som i likhet med Lund sier at augusthelgen skal bli en enda mer attraktiv helg i drammen, sier at det er inspirerende og morsomt å jobbe med en så stor begivenhet.

– Men for de som jobber med festivalplanlegging ligger det hardt arbeid og mye innsats bak.