I disse dager markeres det at 50 år har gått siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Straffelovens § 213 av 1902 var bestemmelsen som kriminaliserte utuktig omgang mellom menn samt seksuell omgang mellom mennesker og dyr. Paragrafen ble opphevet ved lov 21. april 1972. Mange regner dette som den første store seieren i den norske homokampen.

Vi i AUF gir oss aldri for et samfunn der alle har like gode muligheter til å lykkes. Sånn var det ikke for LHBT+ mennesker i 1972, og 50 år senere er det fortsatt ikke sånn.

Det er store politiske kamper som gjenstår i Norge, også 50 år etter homofili ble avkriminalisert. Seksualundervisningen i norsk skole må bli bedre og mer inkluderende og konverteringsterapi av LHBT+ mennesker blir forbudt i Norge.

Nå skal vi feire at homofili ble lovlig i Norge, som et av de siste landene i Europa. Men det gjenstår enorme politiske kamper for at LHBT+ mennesker skal få gode og trygge liv i landet vårt. Vi må ikke la de seirene som er vunnet bli en hvilepute. De rettighetene må alltid kjempes for. I de åtte årene høyreregjeringen styrte Norge, kunne vi ha fått unnagjort mange frihetskamper. De valgte å sette frihetskampen på pause.

LES OGSÅ: Mac (14) byttet fra jente- til guttenavn: – Man får det til å fremstå som at alle har det vondt og vanskelig, at alle blir mobba

Nå må Arbeiderpartiet stille opp for å sikre fremskritt og et løft for inkluderingen.

Seksualundervisningen er utdatert og diskriminerende. Vi lærer alt for lite om LHBT+ mennesker i seksualundervisningen og læreplanen må bli mer mangfoldig. Det er et soleklart krav fra oss i AUF. Så skal støreregjeringen sikre at konverteringsterapi av LHBT+ personer blir forbudt, en gang for alle. Ingen skal kunne straffes for å være den de er.

Her i fylket vet vi at mange sliter psykisk og med diskriminering fordi de bryter med kjønns- og legningsnormer. Det må vi ta på alvor. Derfor vil AUF i Buskerud også jobbe for at kommunene skal få en egen handlingsplan mot diskriminering av LHBT+ personer.

Kommunene som den viktigste leverandøren av velferdstjenester, må også ta sin del av ansvaret.

LES OGSÅ: Sang seg igjennom gatene: – Det er Pride hele året

Vi mener at en av de største kampene fremover er at transpersoner skal få bedre liv.

Vi vil også løfte stemmen for at transpersoner skal få bedre og tryggere liv. De er spesielt utsatt for hets, trusler og vold og har dårligere levekår enn andre mennesker og dårligere psykisk helse. Det er enormt urettferdig.

I vårt samfunn skal alle ha muligheten til å leve trygge gode liv og være den de er uten frykt for diskriminering og trakassering. Ingen er fri før alle er fri.