«Sett deg på huk, spre rumpeballene og host.»

Dette er en beskjed flere kompiser og venninner av oss har fått fra politibetjenter, uten å ha rørt narkotika i det hele tatt.

Styres politiet av egne verdier og vedtatt lovverk, eller det de kurses i av Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)?

Onsdag 11. januar ble Rolleforståelsesutvalgets rapport levert. Det utvalget ble nedsatt i 2021 for å gjennomgå forholdet mellom politiet og NNPF, etter en lang rekke skandaløse saker som viste at mange politibetjenter med medlemskap i foreningen tydeligvis sliter med å forstå forskjellen på rollene, og at noen rett og slett misbruker sin politiuniform og autoritet for å fremme foreningens politiske agenda.

Rapporten, som er 316 på sider, oppsummerer det meste vi mener kan forbedres med politiet i dag.

Konklusjonen er at det må dras en tydelig linje mellom politiet og NNPF. Dette forventer vi skjer så fort som mulig.

NNPF ble stiftet i 1991, og har siden hatt stor innflytelse på «krigen» mot narkotika som vi fortsatt ser i dag. De har mottatt økonomisk støtte fra både politiet og staten direkte, kun for å være en politisk del av politiet.

Ikke i noen annen form for førstelinjearbeid tillater man at politiske interesseorganisasjoner jobber så tett med det faktiske yrket. Denne sammenblandingen har gjort at politiet dessverre har mistet mye av tilliten de hadde før.

Derfor mener vi det er på tide at de endelig kutter den usynlige tråden som fortsatt binder dem sammen.

Les flere debattinnlegg og kronikker

NNPF har også oppfordret til menneskerettighetsbrudd. Nakenvisitering, ruskontrakter og systematisk maktmisbruk er klare overtramp på grunnleggende rettigheter. Hvor mange av disse har skjedd i Drammen? Hvor mange av disse overgrepene har blitt begått mot mine venner? Nå må NNPF ansvarliggjøres for maktmisbruket de har drevet med i flere tiår. Det første som bør komme er en stor beklagelse fra politiets side. Deretter en beskjed om at de nå tar offisiell avstand fra NNPF, og en henstilling om at «politi» fjernes fra navnet til foreningen.

Vi skulle ønske dette var en problemstilling jeg kunne løse. Selv jobber vi aktivt med Drammen Venstre for å stoppe de systematiske overgrepene en gang for alle, gjennom påvirkningsmulighetene vi har lokalt gjennom kommunestyret.

Vår oppfordring til politikerne som sitter i Politirådet og til politiet selv: Gi oss unge en grunn til å stole på politiet igjen. Legg faktaene på bordet, legg dere flate, og ta avstand fra NNPF.

Selv kommer vi, og vår generasjon, ikke til å føle oss trygge før dere gjør det.