Uvanlig mange barn skal i år gå i 17. mai-tog for første gang. Og samtidig, et annet sted i Europa, kjemper mennesker for rettene vi feirer.

Det skal mye til for å stanse feiringen av grunnlovsdagen vår. Uansett vær og vind, har folk fra nord til sør, og øst til vest, trukket i finstasen på denne dagen for å feire de verdiene som demokrati vårt er tuftet på.

Pandemien la store begrensninger på den folkefesten 17. mai vanligvis er. Visst var mange kreative og satte i gang aktiviteter for store og små, godt innenfor retningslinjene for kohorter. Vi benket oss foran TV og på balkonger for å delta i digital allsang av «Ja vi elsker», og vi spiste is. Likevel er det noe helt eget ved å kunne samles i fellesskap på denne dagen. Og jeg tror flere av oss har følt på savnet etter folkefesten, etter levende korpsmusikk i et felles tog.

Etter to svært spesielle år, er det godt å være tilbake til normalen og kunne fylle gater og torg med mennesker og liv.

Bli med inn på Drammens nye matmarked

For mange barn vil det 17. mai være aller første gang de marsjerer langs gater og veier i bygd og by for å løfte flagget og rope hurra til alle dem som har møtt opp for å se på. Jeg husker godt mine første 17. mai-feiringer i Skotselv. Det var nytt, spennende og jeg må også innrømme at det var fryktelig slitsomt. Som liten føltes det uendelig langt og bratt å gå hele veien fra skolen opp til kirka, for så å gå hele veien tilbake.

Iskremen som var premien i enden av toget virket veldig langt unna, men hjalp likevel godt på motivasjonen. Som voksen ser jeg tilbake på barndommens feiring med glede.

La oss bidra til å gi dem som går i sitt første barnetog en opplevelse de sent vil glemme. Og la oss alle benytte anledningen til å minne hverandre om hva det er vi feirer og hvorfor det er viktig.

Bak folkefesten ligger det noe gjennomgripende for livet og samfunnet vårt. I morgen markerer og feirer vi det som gjør at Norge er et godt land å bo i. Grunnloven fra 1814 la premissene for fred, frihet og demokrati.

Sett i lys av det som skjer ute i Europa, får dagen ekstra tyngde.

Skal hente millioner til gründerdrøm: – Vil ha lokal produksjon

Det er Norges nasjonaldag. Samtidig som vi feirer demokratiet her hos oss, må vi huske på at det er mange som kjemper for de samme rettighetene vi har her. Dette gjelder ikke minst i Ukraina.

Jeg har nettopp besøkt landet. Det gjorde sterkt inntrykk å se de russiske ødeleggelsene med egne øyne, og høre historiene til dypt fortvilte mennesker i nød. Det jeg opplevde der for litt over en uke siden, kombinert med min egen bakgrunn som flyktning, gjør meg spesielt takknemlig på en dag som 17. mai.

Vi er heldige i dette landet som har en sterk grunnlov og et robust folkestyre. Men demokratiet må aldri tas for gitt. Selv om vi er uenig i sak, må vi stå sammen om de prinsippene som ligger i bunnen. Det blir særlig viktig når verden preges av usikkerhet og konflikt. Det er da vi blir testet og må vise den styrken som bor i demokratiet og i oss som skal forsvare det.

La oss feire grunnloven vår og demokratiet vårt litt ekstra i år. Jeg ønsker alle en dag fylt med glede, fellesskap og alt det andre som hører 17. mai til.

Gratulerer med dagen!

LES OGSÅ: