BRAKERØYA: – Jeg har alltid hatt komplekser for magen min. Helt siden ungdomsskolen har det plaget meg, forteller Silje Østberg (34).

Hjemme har hun to sønner på fem og to år. Hun er slank og har alltid vært aktiv. Etter at sistemann kom til verden, trente hun opptil fire-fem ganger i uka. Men magen har hun aldri slått seg til ro med. Kompleksene ble ikke bedre etter to fødsler.

– Noen mener at man må akseptere mammamagen og mammakroppen. Men hvorfor skal jeg gå og være misfornøyd resten av livet, hvis jeg kan gjøre noe med det? spør hun.

Bestemte seg som 29-åring

Denne junidagen har hun sluttet tidligere på jobben som tannlegesekretær for å ta en kontroll etter operasjonen hun gjennomførte hos Klinikk Haukeland på Brakerøya i desember.

34-åringen forteller at hun alltid har vært opptatt av eget utseende og kropp. Da hun ble gravid med førstemann, følte hun at hun la på seg for mye rundt magen.

– Allerede da sa jeg at jeg kom til å ta mageplastikk. Men jeg visste at vi skulle ha et barn til, så jeg ventet til han også var født, forteller hun.

Da minstemann ble født i mai for to år siden, startet jakten på den rette kirurgen. Østberg er fra Hamar, men reiste rundt til klinikker på Gjøvik og i Oslo. Halvannet år brukte hun på research, for å føle seg helt trygg.

– Det er så mye rart rundt omkring. En begynte å løfte på puppene mine og foreslo flere andre operasjoner i tillegg. Han var kun ute etter pengene, forteller hun.

Drammenskirurgen var den femte Østberg møtte.

– Han var så jordnær og avslappet. Helt åpen på hvilke arr jeg ville få og villig til å vise fram bilder av tidligere resultater, noe ikke alle andre ville. Alt stemte, så allerede på toget hjem bestilte jeg operasjonsdato noen uker etter, forteller hun.

Antall mageoperasjoner doblet

Haukeland har opplevd en formidabel vekst etter at han valgte å åpne egen klinikk i hjembyen for tre år siden. Både omsetning, overskudd og antall ansatte er mangedoblet. Og én kundegruppe skiller seg ut,skrev Drammens Tidende i mai: Kvinner som er ferdige med å føde barn, fra 30 år og oppover. De vil ofte fikse pupper eller mage, akkurat som Østberg.

34-åringen tror en del velger å operere seg litt i skjul, men hun har valgt å være åpen hele veien.

– Alle har forstått hvorfor jeg gjør det. Flere av vennene mine ville sikkert fikset ting de også. Det tror jeg gjelder mange, sier hun.

American Society of Plastic Surgeons utgir årlig statistikk over antall operasjoner og behandlinger innen plastisk kirurgi og kosmetiske behandlinger. Ifølge plastiskkirurgi.no, som omtaler den årlige statistikken, er nå mageplastikk ett av de vanligste inngrepene i USA. Antall operasjoner ble doblet fra 2000 til 2018. Ifølge den norske nettsiden, som drives av en privat klinikk i Oslo, gjenspeiler trenden seg her i landet og.

Prislapp: 64.000 kroner

Selv om plastikkirurgi ifølge Haukeland er billigere i Norge enn i de aller fleste land vi kan sammenligne oss med, er det kostbart.

Prisene vil variere fra operasjon til operasjon, blant annet avhengig av hvor mye som skal fettsuges, men for Østberg kostet magefiksingen 64.000 kroner.

– Jeg bestemte meg så tidlig, så jeg har hatt god tid til å spare. Andre bruker kanskje penger på materialistiske ting. Jeg investerer i egen kropp, helse og selvbilde. Det er verdt hver eneste krone. Det er noe jeg vil ha glede av for alltid, sier hun bestemt.

2018-tall fra Statistisk sentralbyrå viste at nesten fem prosent av nordmenn har utført en kosmetisk operasjon de har betalt for selv.

Dette ble gjort med magen til Silje

  • Formtilpasset fettsuging (liposculpture) for lettere å kunne modellere magen (På pasienter som veier mer, er fettsugingen mer omfattende.)
  • Forme en midtlinje, for mer markerte magemuskler, slik de opprinnelig var.
  • Fjerne et belte av overskytende hud under navlen.
  • Sy sammen de rette magemusklene.
  • Ta ut navlen og sy inn navlen gjennom ny åpning.
  • Sy sammen magen.

(Kilde: Lars Haukeland)

Flekser foran speilet

Nå er det en fornøyd tobarnsmor som ser seg i speilet.

– Jeg har fått en synlig navle igjen! Det høres kanskje rart ut, men det betyr mye for meg, sier Østberg.

34-åringen forteller om bikinishopping for første gang på mange år.

– Nå kan jeg stå og flekse litt foran speilet, ta bilder av meg selv i treningsklær og tenke «den magen er min!»

Hva andre måtte tenke om akkurat det, blåser hun i.

– Jeg vet hvorfor jeg gjorde det. Da bryr jeg meg ikke om hva andre mener, sier Østberg.

– Men kjenner du på et kroppspress?

– Jeg sammenligner ikke meg selv med andre, det har jeg aldri gjort. Selvfølgelig kan jeg se bilder av en influenser og tenke at hun har bra kropp, men det påvirker ikke hvordan jeg tenker om meg selv, sier hun.

Jordmor: – Aksepter forandringene

Jordmor Cathrine Trulsvik hos Jordmornaturligvis i Drammen sier at hun bruker en del tid på å fortelle kvinner at det handler om å akseptere at kroppen forandrer seg etter fødsel. Hun sier fokuset på kropp har gått opp og ned gjennom hennes 20 år i yrket.

– Du kan ikke forvente flat mage etter seks uker. Jeg forsøker å få kvinner til å akseptere forandringene og at det tar tid å bli komfortabel med kroppen etter fødsel. De bør først og fremst være stolte av jobben kroppen har gjort, mener hun.

Samtidig vil hun ikke rette en pekefinger mot dem som velger å operere, for eksempel ved plagsomme keisersnitt-arr.

– Kvinner vet selv hva som er best for dem. Det er mange «forståsegpåere» som ikke trenger å gi råd om de ikke blir spurt, mener hun.

Tobarnsmor Østberg mener det er andre kvinner som dømmer mest når det kommer til fiksing på mammakroppen.

– Men jeg bryr meg ikke. Folk må gjøre som de vil, sier 34-åringen.

– Livskvaliteten er tusen hakk bedre

For Østberg har operasjonen fått en helseeffekt og, forteller hun. Hun har slitt med vondt i ryggen som følge av en form for leddgikt. Da magemusklene ikke vokste sammen igjen etter fødslene, ble vondt verre.

– Det var enda en god grunn til å operere. Og bank i bordet, jeg har ikke hatt vondt i ryggen siden jeg gjorde det. Utseende og selvbilde er viktig, men det har faktisk betydd aller mest at ryggplagene er borte, forteller hun.

Plastikkirurgen mener at de fleste av kundene hans er som Østberg: De har tenkt nøye gjennom avgjørelsen og gjort research. Veldig mange sier at de aldri hadde trodd de skulle ta steget det er å oppsøke en klinikk.

– Dette handler i stor grad om kvinnehelse. Det er ting du ikke får ordnet opp i selv, uansett hvor aktiv og slank du er. Menn som kommenterer at en kvinne må tåle såpass etter å ha født et barn, skulle jo bare prøvd det selv, sier han.

Kontrollen går mot slutten og Østberg skal snart sette seg på toget tilbake til familien på Hamar.

– Livskvaliteten min er tusen hakk bedre nå. Det handler om selvbilde og selvtillit. Nå slipper jeg å føle meg usikker, sier hun.