Gå til sidens hovedinnhold

Sjarmen av et ungdommelig engasjement bleknet totalt fordi voksne ikke hadde tillit til at de kunne klare å sette agendaen selv.

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

At barn/ungdom engasjerer seg er utelukkende positivt, det er mye læring i et engasjement. Vi kan være enige eller uenige med dem i det de vil kjempe for, men vi må applaudere at de engasjerer seg og gjør seg opp en mening om samfunnsaktuelle problemstillinger.

Fredagens klimaaksjon kunne det ha vært mye positiv læring i, men det vi har nå sett er ett godt eksempel på hvor feil det kan bli når vi voksne skal blande oss inn.

De kunne ha lært at de valg du tar de får konsekvenser. Når du velger å ikke gå på skolen for å være miljøaktivist så får det en konsekvens for deg. Du får fravær. Det er kjipt, men det er ett faktum at disse barna og ungdommene har tatt ett aktivt valg. De har vurdert at gevinsten ved å skulke veier opp den konsekvensen det får. Det må vi voksne respektere.

LES OGSÅ: Kan ikke love Buskerud-ungdommen at videre skolestreik gir gyldig fravær

Det er da veldig trist og helt feil når voksne aktivt skal ødelegge denne læringen. Samfunnsmedisiner Dag-Helge Rønnevik´s initiativ er et grelt eksempel på dette. Han gikk sist fredag ut i NRK og tilbød legeerklæring til de som skulket skolen, samtidig oppfordret han andre leger til å gjøre det samme.

Når leger, som er autoriserte helsepersonell går ut og sier at de gjerne skriver en falsk legeerklæring til deg, så blir læringen snudd til noe svært negativt. Det signalet disse legene gir til ungdommen er at det er greit å skrive falske dokumenter, altså legeerklæringer, bare du syntes saken er god nok.

LES OGSÅ: Kloden er viktigere enn skolen

Heller ikke NRK Satiriks evnet å ta disse barna/ungdommene på alvor. I et feilslått forsøk på å være morsomme så lurer de, i samarbeid med Natur og Ungdom, tusenvis av unge mennesker til å tro at de har fått gjennomslag. De stiller opp med en falsk statsråd som gir mange lovnader på vegne av den sittende regjeringen, inkludert gyldig fravær for deltagerne. Nyheten sprer seg som ild i tørt gress. Mange av de som av en eller annen grunn har vurdert at konsekvensen ved fravær ble for stor, reiser fra skolen for å slutte seg til sine venner. For noen betyr dette i ytterste konsekvens at de overskrider fraværsgrensen, og dermed ikke får karakter i ett eller flere fag. De unge hadde gjort en klok og fornuftig vurdering av konsekvenser vs gevinst. Denne vurderingen tok ikke NRK på alvor.

LES OGSÅ: Uenige om skolestreik-vitsing: – Driter ut barn og unge

Også Brakar ivrer etter å vise sin støtte. Både Brakar og de videregående skolene eies av Buskerud fylkeskommune. Da blir det merkelige signaler som sendes til ungdommen når skolene sier at dette regner vi som skulk, mens Brakar busser dem gratis til Oslo. Det er ikke sikkert at alle foreldre syntes det er greit at deres skulkende barn under 18 år busses inn til Oslo uten at de har samtykket til dette.

Sist men ikke minst, ungdommen hadde sin agenda fredag. Det som skulle være ett grasrotopprør iverksatt og regissert av barn og unge endte opp med velregisserte krav utarbeidet av voksne. Mange av deltagerne i fredagens demonstrasjoner var veldig unge. De er uten forutsetninger for å forstå innholdet i og konsekvensene av de kravene de demonstrerte for.

LES OGSÅ: Skolestreik for klimaet: – Klimaendringene ødelegger fremtiden vår

Sjarmen av et ungdommelig engasjement bleknet totalt fordi voksne ikke hadde tillit til at de kunne klare å sette agendaen selv. Fordi voksne gikk inn og overstyrte deres engasjement.

Noen ganger må vi voksne ha is i magen. Selvfølgelig skal vi applaudere og støtte det ungdommelige engasjementet, men vi må passe oss for å gå inn og overstyre dem. Vi må ikke overta deres engasjement og sette en agenda de ikke er i stand til å forstå fult ut.

Det var mange voksne som gjorde en hederlig innsats for å overta agendaen og bruker det at 40.000 unge demonstrerte som en kritikk mot posisjonen. Vi må ikke glemme at det var over 300.000 barn og unge som ikke deltok i streiken.

Kommentarer til denne saken