OSLO: Det er sommer, sol og musikkfestivalene står i kø. I løpet av de neste månedene kan du få med deg alt fra Norwegian Wood, Øyafestivalen, Midnattrocken og Slottsfjellfestivalen til en av de mange mindre festivalene i Norge, skriver Teknofil.

LES OGSÅ: – Dette vil vi ikke vi ha her oppe. Vi har nok støy fra før

Vennedeling

Akkurat som tidligere år vil trolig mobilen være den enkleste måten å dokumentere festivalene du drar på. I år har derimot festivaldeltakerne fått enda en grunn til å filme opplevelsen. Vi snakker selvsagt om appene Periscope og Meerkat som lar deg livestreame hva som helst til hvem som helst.

Det betyr at du i år kan dele opplevelsene dine med vennene dine som sitter hjemme, eller ukjente følgere du aldri har hørt om. I tillegg kan du få med deg konserter på andre siden av kloden, forutsatt at noen er der med mobilen sin og strømmer opplevelsen til nettet.

LES OGSÅ: Slipper ølhundene løs på Brakerøya

Ulovlig?

Det er imidlertid alltid et spørsmål som dukker opp når ting virker litt for godt til å være sant: Er det egentlig lov? Kommer vaktene til å ta fra oss telefonen hvis vi filmer åpenlyst under en konsert og direktesender det hele til følgerne våre?

På Øyafestivalen i Oslo er det forbudt med proffkamerautstyr, men de har i utgangspunktet ingen restriksjoner på filming med mobiltelefonen. Slik er også reglene på de fleste festivaler. PR-sjef Jonas Prangerød forklarer at kamerabegrensninger ofte henger sammen med krav fra de største artistene.

– De fleste artister er klar over at det er vanskelig å ha veldig strenge begrensninger for mobilbruk. Jeg tror en del artister vil tilpasse seg ny teknologi, men fortsatt ønsker å ha noe kontroll selv. Scenevakter og de største artistenes sikkerhetsfolk vil nok fortsatt reagere på uønsket dokumentering rett foran scena, sier Prangerød.

LES OGSÅ: Trenger du ny mobil?

Hensyn

Han tror likevel ikke det det blir behov for å slå ned på bruk av Periscope og Meerkat under årets festival - gitt at de som filmer viser hensyn.

– Det største problemet med overdreven filming av konserter, er vel at man står i fare for å ødelegge noe av opplevelsen for sidemannen eller de bak. Vi ønsker at publikum skal ta hensyn til hverandre og fokusere på å oppleve musikken sammen, avslutter Prangerød.

Positiv Vaular

Vi spurte en av de norske headlinerne på Øyafestivalen i år, rapperen Lars Vaular, hva han synes.

– Det er dritfett. Power to the people, sier Vaular til Teknofil.no.

Vaular har nesten 40 000 følgere på Twitter, samt Facebook-side, Instagram-profil og Snapchat-konto (larsvaular666),Men han har ennå ikke har kommet seg på Periscope eller Meerkat.

– Jeg vet ikke om noe Periscope, men jeg skal sjekke det ut, sier Vaular.

Den norske festivalsommeren sparkes i gang for alvor denne uken med Norwegian Wood. Mark Knopfler, Tori Amos og Patti Smith er blant headlinerne der. Men hvis du ikke kommer deg til Frognerbadet, får du krysse fingrene for at noen av deltakerne stiller med en livestream.

Periscope

Nå som du har «fått lov» av både en artist og en arrangør, er det bare å sette igang å prøve en streaming-app. Periscope og Meerkat er to ganske like apper, men vi foretrekker førstnevnte, som er eid av Twitter.

Årsaken er at appen har bedre grensesnitt og litt flere brukere. Ironisk nok trenger du Twitter-konto for å opprette Meerkat-konto, men det gjør du ikke med Periscope.

Det første du må gjøre er å laste ned en av appene og registrere en brukerprofil. 

I Periscope-appen får du muligheten til å følge andre brukere. Dersom du har koblet din nye konto til din Twitter-konto, får du opp forslag til hvem du kan følge. Ellers søker du bare opp venner, kjente og kjendiser. Sendinger fra dem du følger, dukker opp på førstesiden. Du kan også se innslagene i reprise.

map.jpg  

En helt ny Periscope-funksjon er at du kan se på et kart hvor i verden folk streamer fra. Det vil gjøre det veldig enkelt å se om noen streamer fra for eksempel Norwegian Wood (10.-13. juni) eller Roskilde (27. juni - 4. juli).

Sjansen for at noen streamer fra større musikkfestivaler som Lollapalooza i Chicago (31. juli - 2. august) eller Reading Festival (28.-30. august) er nok også rimelig stor.

livemusic.jpg  

I «Global list» i appen ser du til enhver tid hva som streames direkte rundt omkring i verden, i en liste.

Trykker du på en av streamene, kobles du på direktesendingen. Her kan du kommentere, eller gi en slags «like» – et lite hjerte som dukker opp hvis du trykker på skjermen.

Stream selv

Hvis du vil streame noe via Periscope, trykker du på kamera-ikonet i appen. Gi en beskrivelse av hva andre vil få se og velg hvem som får lov til å kommentere på sendingen (kun folk du følger, eller alle).

Vil du gjøre sendingen privat? I så fall trykker du på lås-ikonet og velger hvilke av følgerne dine som skal få se. Dette gjør det altså mulig å streame bare til noen få utvalgte venner, og ikke til hele verden.

Under Innstillinger kan du velge å autolagre sendingene. Det vil selvfølgelig ta opp en del plass på mobilen hvis du filmer lange klipp.

LES OGSÅ: Broiler-Mikkel: - Vi har lært oss hvem vi skal dytte litt bort