Gå til sidens hovedinnhold

Sjekk hvem som skjuler seg bak dagens luke

Artikkelen er over 1 år gammel

24 eventer på 24 dager i det nedlagte butikklokalet i sentrum.

DRAMMEN: Det er Jon Mihle og Gunnar Grinaker som står bakpopup-julekalenderen med en kulturell luke hver kveld. I det tomme butikklokalet i Amtmand Bloms gate kan du i løpet av desember oppleve alt fra musikk og poesi, til foredrag, bokbad og bildekunst. Hvem som skjuler seg bak lukene blir først offentliggjort samme dag.

– Vi gjør det ikke så lett for oss selv, det er dårlig markedsføring. Men er det julekalender, så er det julekalender. Du kan jo ikke åpne lukene på forhånd, sier de to.

Da Gunnar og Jon så det tomme sentrumslokalet, fikk de en vill idé

Dagens luke blir hver dag presentert i listen under her og på Facebook-siden Nettopp Julekalender. Alle arrangementer starter klokka 19. Bortsett fra barneforestillingene på søndager, som starter klokka 13.

Søndag 1. desember:

Turbotrollene og Kriblekroppene tar på seg nisseluer og gjør en minikonsert. Det blir julesanger, kjente Turbo-sanger og kanskje en liten forsmak på en sang fra den nye plata som kommer i februar. Føzz: Christin Bastiansen. Rumle: Tone Rekdal Sperre. Kriblekroppene: Geir Kristian Breivik og Ole Morten Sommer.

Mandag 2. desember:

I dag 2. desember drar vi i gang konsert med artistene knyttet til labelen Birdierecords, alle med bakgrunn fra Drammen og området. Fra TV2 programmet Norske Talenter kjenner du kanskje semifinalisten BirdN€ST som stiller opp sammen med Yoel Hagos som vi sist så under Kulurbløyta på Union Scene. Kanskje dukker det også opp overraskelser i løpet av konserten. Det blir garantert heftig rap, kule groovet og fet RnB. Vi gleder oss til en heftig kveld i lokalet vårt rett nedenfor gullsmeden i Amtmann Bloms gate – husk at alle arrangement i julekalenderen har gratis adgang.

Tirsdag 3. desember:

Det kan syntes som om Jon Gjerde har en overflødighetshatt hvor han trekker opp det ene prosjektet etter det andre. Velkjent i Drammen er hans initiativ med Stand Up Drammen som lever et omflakkende liv rundt i byen. Denne tirsdagen lander standupgjengen hos Nettopp julekalender. Varebeholdningen denne gangen består av Stand up Drammen i førjulsstemning. blant andre Babek Nemati, Christopher Bakken, Arne Fønnebø & Jon Gjerde. Klokka 19:00 folkens!

Onsdag 4. desember:

Bak julekalenderens fjerde luke finner vi et bokbad med Drammensforfatter Kristian Klausen. Kristian har utgitt flere romaner der handlingene finner sted i nettopp Drammen. Klausen har god litterær oversikt og invitertes derfor til å snakke om litteratur fra Drammen, egne utgivelser, språk og sjanger i samtale med bokbader Trine Bye. Klausen er også klar med en ny bokutgivelse på nyåret som vi også kanskje får høre litt om denne i Nettopp Julekalender?

Torsdag 5. desember:

Vi lovet oss selv at Nettopp Julekalender ikke skulle bli en salgsbod for julestæsj, men vi liker bare så veldig godt denne trioen vi får på besøk i dag. I den 5. luken i vår julekalender finner vi kortreiste derfor fotobøker, julehistorier & julekort og det ville ikke forundre oss om vi fikk noen bilder opp på veggen også. Bilder fra boken som Nina Holtan har laget om Drammensere. Med er også Atle Lillehovde som tegner og skriver en ny spennende julefortelling hvert år, og Ingerid Møller lager veldig fine julekort og til-og-fra-lapper. Med andre ord kan du finne alt du trenger til jul hos oss i dag. Vi tenker at det kanskje ikke passer for alle å besøke oss på kveldstid, så i dag åpner vi dørene allerede klokka 16.30 men holder på utover kvelden.

Fredag 6. desember:

LUKE 6 – FREDAG 6. desember klokken 19:00

WAY DOWN THE RAINBOW

Way Down The Rainbow er et band som er kjent for å blø neseblod på scenen som et resultat av ren lidenskap. De fem gutta har stor kjærlighet til hverandre, musikken og alle som kommer på konsertene deres. Det har også blitt en liten tradisjon for publikum å komme på scenen og danse til musikken!

Det er ingen tvil om at band som Rage Against The Machine, Red Hot Chili Peppers og Foo Fighters har vært essensielle for bandets oppvekst. Med en blanding av vill energi, sterke følelser, teknisk spilling og fryktløse opptredener kan du forvente deg en konsert på øverste hylle.

På tre år har bandet gått fra å spille halvfulle biblioteks konserter og å bli kastet enkroninger på av et godt beruset publikum på til å spille på Rockefeller, John Dee, Union Scene, Eiker Rock, Kongsberg Jazzfestival, varmet opp for Chris Thompson og det svenske bandet Eyes Wide Open før de nå kroner verket med å spille på Nettopp Julekalender i Drammen.

Forbered deg på en bølge med kraftige følelser og høyt energinivå mens Way Down The Rainbow løfter deg opp og til et sted hvor ingen ting betyr noe annet enn her og nå.

Lørdag 7. desember:

Karl Espegard er en fiolinist fra Drammen bosatt i Berlin, som har jobbet på kritikerroste forestillinger på Det Norske Teatret som «Book of Mormon», «Tenk om» og «Kvitebjørn kong Valemon», i «Reisen til julestjernen» ved Nationaltheatret og i «Herborg til Chat Noir» med Herborg Kråkevik på Chat Noir. Han har opptrådt på TV og radio i utallige sammenhenger og har samarbeidet med anerkjente artister som Ylvis, Alexander Rybak, Hanne Tveter og Sverre Indris Joner. Fra konserter i Drammen kjenner vi Karl som medlem av det norsk-argentinske tangoensemblet El Muro Tango.

I august 2019 holdt bandet sin debut i The Royal Concertgebouw, Amsterdam, og i 2020 venter opptredener på festivaler som Innsbruck Tango Festival og Jazzkaar (Tallinn). Men først altså Nettopp Julekalender!

Søndag 8. desember:

Søndag er det barnedag og bak luke 8 har vi gjemt Phat Lab Music, et kollektiv med DJ's og musikkprodusenter som holder til i hjertet av Drammen. De engasjerer seg i det som rører rundt i byen og samarbeider med flere lokale, unge og lovende artister fra distriktet. Som DJ's elsker de å skape god stemning og levere masse deilig dansemusikk! Vi gleder oss masse til å få ta med barna på en musikalsk opplevelse hvor de kan få bevege seg fritt til musikk, spise pepperkaker og drikke julebrus.

Mandag 9. desember:

Bak julekalenderens niende luke finner vi Kirkens SOS og Kirkens Bymisjon, to selvstendige organisasjoner, men begge har verdier som omfatter frivillighet, åpenhet og tilgjengelighet. Kirkens SOS, landets største døgnåpne krisehjelp på telefonen, selvmordsforebyggende, tar imot samtaler hele døgnet, hele året.

Kirkens Bymisjon møter mennesker på ulike måter, et møte kan forandre et liv, og flere møter kan forandre et helt samfunn. Begge organisasjonene har mange frivillige medarbeidere og har behov for flere – er det noe for deg? Ta turen innom vår kalenderluke.

Å være til stede for andre mennesker som sliter, gir et meningsfylt liv. Det er også mulig å kjøpe noen utvalgte julegaver med mening, brostein, hjemmelagde kjeks, handlenett og « til og fra lapper», eller du har lyst å gi en julegave til en som gruer seg til jul! Ved å kjøpe våre produkter støtter du vårt arbeid og bidrar til å skape arbeidsplasser til mennesker som av ulike grunner faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet. Da sees vi kanskje!

Tirsdag 10. desember:

Bak luke nummer 10 gjemmer Isabel Blanco seg. Isabel er født i Bergen men bosatt på Berger utenfor Svelvik. Hun har hatt en lang karriere som landslagsspiller i håndball og har spilt profesjonell håndball i Norge, Spania og Danmark. I dag er leveveien en helt annen – hun lever av å male bilder. Hun hadde senest utstilling i Drammen og selger trykk via hjemmesiden sin. Isabel skal fortelle om veien sin fra profesjonell håndballspiller og over til livet som fulltidskunstner. Hun forteller åpenhjertig om veien til å leve av kunsten hvor det har vært både oppturer og nedturer. Velkommen til Nettopp Julekalender klokka 19:00

Onsdag 11. desember:

Høytlesning for voksne.

Bak luke 11 har vi gjemt en fredfull og koselig liten time midt i julestria. Vi byr på en lesestund for voksne med utvalgte tekster fra nær og fjern – kjente og ukjente. Buskerud Fylkesbibliotek sin helt egne Beate Ranheim og Portaasens Jon Mihle leser fra klokken 19:00 og utover. Velkommen til Nettopp Julekalender 11. desember

Torsdag 12. desember:

Luke 12 er i støymusikkens tegn

Denne kvelden står grunnleggerne av Drammen Støyscene bak spakene. Bernt M. Winness (zzoneman) og Tom Monsen (Challenged by Gravity) har sine soloprosjekter, men denne gangen spiller de sammen og gir Drammens innbyggere smakebiter fra flere sjangere: elektronika, ambient og drone, toppet med noise og julelyder for anledningen. zzoneman stiller med et pulserende, binauralt DINIsNoise synth-sett krydret med field recordings av grunnstøtende isfjell, tibetansk munketralling og filtrerte reinsdyr- og julelyder ... Hmm ... www.zzone.no.

Challenged by Gravity har spilt bass i over 30 år, er lydmaker, kompgitarist til studiobruk, tekniker, grindcore vokalist, nerd og låtskriver med litt for mye alenetid i eget studio. På scenen er Challenged by Gravity stort sett Tom Monsen alene med modulær synth, effektpedaler og hjemmelagede elektroniske instrumenter. Ikke ofte dansbart, med mindre man danser på en annen måte enn alle andre. Noe for alle der altså. I julebrusens tegn – vær velkomne.

Fredag 13. desember:

Bak luke 13 ligger Espen Jørgensen klar for å oppsummere året med lovlig droneaktivitet – med dufter av barnål og gløgg. Ryktene sier at Snekker Andersen muligens stikker innom. Det er fredag den 13, så alt kan skje. Ta med kopp og godt humør. (Forresten, kopp har vi, det holder med humøret) Vi vet ikke helt hva Espen har planlagt for oss – men vi stiller med åpent sinn og forventer å bli underholdt.

Lørdag 14. desember:

Mye rører seg på musikkfronten i nye Drammen – også innen tradisjonsmusikk slik som blues. Fra oppi elva og strøkene rundt kommer trioen Oh Yeah som har tatt navnet sitt fra Muddy Waters sin låt med samme navn. Her blir det blues fra store helter som Magic Sam, Johnny Guitar Watson, BB King og Muddy Waters. Vi som arrangerer Nettopp Julekalender gleder oss spesielt til å høre Watson låtene som jo ikke akkurat spilles i hjel rundt om på klubbene. Vi satser på at vi har igjen julebrus og gleder oss til klokka 19:00 hos Nettopp Julekalender.

Søndag 15. desember:

Bak den 15. luka gjemmer det seg et skikkelig rockeband – nemlig TRASS. TRASS spiller rockemusikk for barn og består av tre menn som har musikk som sin store lidenskap. Bandet har en leken måte å fremføre sin musikk på, og har en egen evne til å få med seg barna under konsertene. Bandet startet i 2014 og har holdt en rekke konserter for barn på festivaler, kulturhus, bibliotek og i barnehager. De opplever stadig større etterspørsel etter deres «rock for kidsa». TRASS tuller ikke og er et ordentlig band som har nylig utgitt platen «Tisse når det regner». TRASS består av Mats Nedberg som synger og spiller gitar, Espen Tormodsgard-Henriksen synger og spiller bass, mens Eskil Aasland spiller trommer og synger han også. Dette blir gøy – søndag 15. desember klokka 13:00 hos Nettopp Julekalender.

Mandag 16. desember:

Tirsdag 17. desember:

Ikke alle julegaver er som du tror! Gremlins er en bisarr og original historie spekket med komisk ondsinnethet. Det er jul, og noen glemmer å holde seg til det strenge pleie- og foringsregimet som de tilsynelatende godmodige pelsdottene krever. Et blodig kaos er et faktum, noe som fremkaller både frysninger nedover ryggen og intense latterkuler hos seerne. Drammen filmklubb viser bra, rar og uforglemmelig film hver tirsdag. Annenhver uke på Union Scene og annenhver uke på KinoCity. Les mer om filmklubben på drammenfilmklubb.no

Onsdag 18. desember:

Ingvild Schade debuterte med Drammens rekordbok i 2014, til jubel fra kritikerne. De brukte ord som smart, annerledes og modig, og fikk assosiasjoner til verdenslitteratur som Mikhail Bulgakovs Mesteren og Margarita og Kurt Vonneguts Slaktehus 5. Nå er Ingvild ute med sin andre roman, Bergverket. Nok et fyrverkeri av en bok. Ingunn Økland i Aftenposten mener Schade er en djerv og energisk forfatter, mens Karoline Henanger i Klassekampen kaller Bergverket underholdende og grensesprengende, «en verbal dans», og skriver at Schades tekst balanserer mellom surrealistisk villskap og karakterbyggende realisme. Så, da er det bare å glede seg og ta turen til Nettopp Julekaleder, der Invild blir bokbadet av Trine Bye.

Torsdag 19. desember:

Drammen har fått ny ordfører og i dag stiller hun opp til en times samtale med organisasjonsleder i Rett Fram Opplevelser, Ronny Johnsen. Byens politikere har lovet å satse tungt på barnefamilier som opplever oppveksten sin som uverdig, og de ønsker å finne løsninger på hvordan man best mulig kan løse utfordringer knyttet til disse barna og foreldrene. Det blir en kort presentasjon av hva Rett Fram Opplevelser jobber med hver eneste dag, og det er fritt fram for spørsmål fra salen. Selvfølgelig også julebrus!

Fredag 20. desember:

Bak luke 20 har vi gjemt en kveld i Vindtorns ånd. Som med Vindtorn kan alt skje denne kvelden, men det er helt sikkert at Dilettantene spiller tonesatte dikt, Martin Nordli leser både Vindtorn og egne dikt. Om alt klaffer dukker det kanskje opp en overraskelse også. Velkommen i julebrusen tegn.

Lørdag 21. desember:

Bak luke 21 gjemmer vi Marit Sehl. Før hun kommer til oss har hun bak seg opptredener i Australia, Tyskland og rundt om i Norge, ikke minst i Drammen. Marit synger forskjellig materiale for oss, men det blir god mulighet til å ønske seg en sang i vår helt egne Julesangønskekonsert. For den som ikke kjenner Marit kan vi fortelle at hun har vært solist med KORK, Det Norske Blåseensemble, Drammen symfoniorkester m.fl. Hun har sunget roller i Figaros bryllup, Carmen, Dido og Aeneas, La Traviata og Spelemann på taket, og vært solist i Mozarts Requiem, Händels Messias, Bachs oratorier og pasjoner, Vivaldis Gloria samt opptrådt på festivaler og konserter over hele landet. I 2018 flyttet Marit til slektsgården i Ål i Hallingdal der hun bl.a. arrangerer konserter på låven. Mange drammensere fant veien til hennes «Sommeropera» tidligere i år. Til våren synger Marit hovedrollen i musikalen Grease med Drammens jerns musikkorps i Drammen. Men altså først: Julebrus, pepperkaker og Marit bare for oss!

Søndag 22. desember:

Denne siste søndagen før jul byr vi på forfatteren, skribenten og foredragsholderen Camilla Otterlei. Camilla har et forfatterskap bak seg med barnebøker, fagbøker og biografi. Til Nettopp julekalender tar Camilla med seg bøkene hun har skrevet og vil at vi skal utfordre henne til å lese høyt fra bøkene. Søndager er jo barnehager hos oss og barn vil ha rangen og førstevalget i ønskelesestunden.

Hvis du vil okse litt og planlegge hvilken bok du vil bli lest for fra, så får du alle Camilla sine bøker her: «Katt savna» Barnebok, 2019, «Hei, lille frø! «En faktabok for hele familien om den lille babyen som vokser i mammas mage 2017, «Kunsten å møte en bjørn» Barnebok, 2015, «Møter med Drammen» Fagbok, 2015, «Selma & Louise» Ungdomsbok, 2014, «Kongsberg folk og steder» Fagbok, 2013, «Tiden på Skjerneset» Biografier og memoarer, 2011, «Klara og Gangsterklubben» Barnebok, 2010, «Klara og verdens fineste Pekal» Barnebok, 2009, samt «Opphisselsesbok» Fagbok 2004.

Velkommen til lesestund klokka 13:00

Mandag 23. desember:

I tillegg til at lille julaften er den store bulkedagen er dette dagen hvor pappaer raser rundt i byen og på kjøpesentre for å finne de siste julegavene. For mange menn er dette en vanskelig dag og resultatet blir ofte ikke så gjennomtenkt som det kanskje burde være.

Vi hjelper derfor denne stressutsatte gruppen mennesker til å takle dagen og byr på kamillete, pepperkaker, røkelse, rolig musikk, samtalehjelp fra sertifisert coach og gode gjennomtenkte gavetips. Gavetips som ikke krever løping fra butikk til butikk og som helt sikkert vil bli satt pris på av mottageren, enten det er mor, far, bror datter eller sønn. Eller svigermor da - ofte vanskeligst den.

Foren eder - menn i Drammen - besøk oss fra klokka 16:00 så finner vi ut av dette sammen.

Tirsdag 24. desember:

Kommentarer til denne saken