DRAMMENSDISTRIKTET: Før helgen varslet Meteorologisk institutt at det de neste dagene er ventet høy nordlysaktivitet. Faktisk så langt sør som til Nord-Jylland i Danmark.

Søndag kveld var det i helt perfekte forhold for å få med seg lysfenomenet over Drammen. Men plutselig la tåken seg som et lokk over byen. Dermed forsvant også den relativt sjeldne muligheten for mange.

Men litt lenger nord i distriktet, og opp i høyden, var det fritt for tåke. Der ble det rapportert om kraftig nordlysaktivitet.

Norsk Luftambulanses nettkamera i Sylling fanget opp fenomenet (se bildet øverst i artikkelen). Nordlyset er ventet å være synlig helt til 05-tiden natt til mandag.

I løpet av kvelden og natt til mandag har vi også fått inn flere bilder av det spesielle værfenomenet. Det er blant annet bilder fra Konnerud og Holmestrand.

Har du tatt bilder eller video av nordlyset? Del det gjerne med oss på tips@dt.no.Nordlys

Nordlys er et lysfenomen som oppstår når energirike partikler blir slynget fra Sola mot Jorda. Det oppstår i den øvre polare atmosfæren, mellom 80 kilometer og sjelden over 500 kilometer over jordoverflaten, når elektroner og protoner kolliderer med atmosfæregassen. Denne gassen blir tilført energi som så sendes ut igjen i form av lys. Selve lysutsendelsen kommer hovedsakelig fra atomer og molekyler i atmosfæren og ikke fra selve primærpartiklene.

Nordlyset opptrer i mange forskjellige former. Fargene i nordlyset er et linjespektrum som dekker hele området fra ultrafiolett til infrarødt. Hvilke farger en forekomst av nordlys består av, blir bestemt av energinivået i partiklene og sammensetningen av atmosfæregassen. De dominerende fargene i den delen av fargespekteret vi kan se, er grønt, rødt og blått. Forekomst og intensitet av nordlyset er på sin side styrt av aktivitet på Sola. Jordas magnetfelt og atmosfære bestemmer hvor på Jorda nordlyset opptrer.

Det latinske navnet på nordlys er aurora borealis. Det samme lysfenomenet kalles sørlys, eller aurora australis, når det opptrer på den sørlige halvkule, og en fellesbetegnelse på begge er polarlys..

Kilde: Store Norske Leksikon