(Sande Avis)

– Ja, dette må være sambygdingene på sitt beste. Det må jeg si. Jeg trodde ikke det var mulig å være så likeglade, og hva er vitsen når det samme avfallet kan kastes gratis på deponiet, spør hun.

Bøter eneste som hjelper

Hun hadde lest om og hørt om søppelkastingen i Hanekleiva, men hadde ingen anelse om at det var i sånne mengder.

– Dette var på tur ned igjen fra Hvittingen. Vi ble forresten ikke så imponert over folk der heller. Det går fint an å ta med seg søpla si etter grilling, sier hun.

Men det som lå igjen ved grillplassen var småtterier mot det som møtte i Hanekleiva.

– En steikeovn, vodkaflasker, madrasser og utslitte bildekk. Jeg fatter ikke at det går an. Bøter er kanskje det eneste som hjelper, hvis det var mulig å finne ut av hvem som står for forsøplingen, sier hun.


Rett før påske

Rett før påske var Wanne Kristin Rosenvinge fra Hof på vei til Sande via Hanekleiva da hun så noe som fikk henne til å sperre opp øynene. Over et stort område langs veien lå alt fra hensatte madrasser og sofaer til søppelsekker og engangshansker.

– Jeg telte flere hansker enn hundeposer her om dagen på en gåtur. Jeg er ingen økofreak, bare oppgitt over hvor mye idioter som finnes. Hva feiler det folk, spurte Rosenvinge.

Inspiserer jevnlig

Byggeleder Mats Toverud i avdeling for samferdsel, miljø og mobilitet i Vestfold og Telemark fylkeskommune fikk se bildene Rosenvinge tok på stedet før påske, og sa han er godt kjent med problemstillingen i Hanekleiva.

– Våre entreprenører har gjentatte ganger ryddet opp i villfylling i området rundt Hanekleiva. Det har opp gjennom årene vært utført flere tiltak for å forsøke å forhindre dette. Vi ser at det på tross av dagens fokus på miljø og plast i naturen fortsatt er et problem at noen velger å kvitte seg med avfall på denne måten, sa Toverud, som kalte det både mangel på folkeskikk og miljøkriminalitet det som over tid har foregått i Hanekleiva.


– Forventer mer av voksne

Ordfører Elin Weggesrud sier hun forventer at fylkeskommunen rydder opp det som er i umiddelbar nærhet av fylkesveien i Hanekleiva.

– Også forventer jeg faktisk mer av voksne folk enn at de tømmer søppelet sitt i veikanten, sa Weggesrud til saken før påske.