Vi har nå over 1 million fritidsbåter i Norge og denne sommeren blir det massemønstring i skjærgården. Da er godt sjøvett viktigere enn noen gang.

Med Norgesferie på oss alle sammen i juli vil mange trekke ut med båt på øyer, holmer og skjær, besøke havner og brygger og utforske våre dype fjorder. At vi er et folkeferd som er glad i båt og båtliv vil bli ekstra tydelig i 2020, et år hvor vi også passerer 1 million fritidsbåter i Norge. I Norboat – båtbransjeforbundet i Norge – har vi samlet noen enkle råd for en trygg og hyggelig sommer, enten du er nybegynner eller ekspert.

I fritidsbåter under 8 meter er det påbud om bruk av flyteplagg. Husk at oppblåsbare redningsvester skal sjekkes hvert år så du kan stole på vesten når du trenger den. I tillegg er det fornuftig å benytte dødmannsknapp. Faller du i sjøen, vil motoren stoppe automatisk. Da er det lettere å komme seg om bord igjen.

Rundt 100 norske kommuner har lokale fartsgrenser, ifølge en oversikt fra Kystverket. For eksempel skal man holde seg under 5 knop innenfor en 150-meters grense fra land i Oslo, mens Tønsberg, Nøtterøy, Tjøme og Stokke har en tilsvarende fartsgrense gjeldende 100 meter fra land.

Sjøveisreglene er internasjonale regler som gjelder for alle som ferdes i båt. Et vesentlig elementer prinsippene for styring og seilas, som å holde til styrbord for møtende båter, vike for seilbåter og holde god avstand til nyttetrafikk. Husk å vise hensyn overfor andre båter. Unngå å passere andre båter i høy hastighet og unngå å lage store bølger i nærheten av andre.

Et klart hode er viktig uavhengig av antall fot du skal manøvrere. Det har de erfarne kapteinene for lengst funnet ut. Og de sverger oftest til kaffe på turen. Hvordan og hvor kaffen brygges er det mange og delte meninger om. Men det er kaffe i koppen. Ikke cava.

Du må sette deg inn i området du skal kjøre i. Ta også hensyn til vær og vind, slik at du ikke utsetter deg selv eller passasjerer for unødvendig fare. I likhet med fjellvettreglene bør du gi beskjed om hvor du skal – og når dere regner med å være tilbake.

I snart tre måneder har vi blitt gode til å holde avstand, vaske hender og følge nasjonale smitteverntiltak. Selv om mange av oss nå skal tilbringe etterlengtede ferieuker på sjøen er det viktig at vi tar med de gode vanene om bord. I sommer skal vi være sammen – i hver vår båt.

Les også

Det er ikke fartøyets form og design som utgjør trusselen mot miljø og helse, det er førerens kunnskap og oppførsel