Noen politiske saker har større politisk tyngde enn andre. Noen saker er også så viktige at de bare vinnes.

Nytt sykehjem i Krokstadelva er en slik sak. For Ap så stinn av politisk prestisje at nederlaget de gikk på i kommunestyret mandag kveld, fremstår som en total solformørkelse.

Optimismen som gruppeleder Lina Strandbråten og partileder Mads Hilden stod frem med i Drammens Tidende etter at Sp og Venstre hadde forlatt det rødgrønne samarbeide, skulle vise seg å være kortlivet.

LES OGSÅ: Ap: – Vi vil få en sterkere venstreside uten Sp og Venstre

– Det gir oss et handlingsrom, og vi kan få en sterkere venstreside når vi slipper sentrumspartiene i saker som ikke er omfattet av samarbeidsavtalen, uttalte Strandbråten i intervjuet med Drammens Tidende.

Det varte i sånn cirka et par timer. For i kommunestyret mandag kveld slo enda en bombe ned i drammenspolitikken. Etter at Frp bestemte seg for å fristille sine representanter og KrF snudde, var det plutselig flertall for å begrave planene for nytt sykehjem i Krokstadelva. Det sørget Høyre og den nylanserte sentrumsblokken for, sammen med Nei til bomring og fire representanter fra Frp.

At KrF og flere Frp-ere endret mening fra forrige ukes formannskapsmøte til nå, vitner om intenst lobbyarbeid og samtaler på bakrommet. Det er også en prøvesmak på Herman Ekle Lunds (V) prosjekt om å samle sentrumspartiene i en felles maktblokk. Så vil tiden vise hvor lenge idyllen i sentrum og flørtingen med høyresiden vil vare.

LES OGSÅ: Vraket Arbeiderpartiet: – Nå skal vi bygge et politisk tyngdepunkt i sentrum

Venstresiden var med andre ord ikke sterkere enn at de gikk på kommunestyreperiodens kanskje største og mest prestisjefylte tap. Det er rett og slett krise. Sjelden har sjokk og vantro kunne leses så tydelig i ansikts- og kroppsspråket til en Ap-politiker som denne junikvelden i kommunestyret.

Tapet er mest smertefullt for Arbeiderpartiet, som tok med seg lovnadene om nytt sykehjem i Krokstadelva som medgift inn i kommunesammenslåingen. Sykehjemmet var ett av de viktigste argumentene partiet hadde overfor egne velgere i Nedre Eiker for å bli en del av Drammen. Det skulle gi bedre økonomiske betingelser for å få realisert sykehjemmet som har ligget på tegnebrettet siden Nedre Eiker var egen kommune.

– Mitt høyeste ønske var at vi skulle få nytt kommunalt sykehjem, men det realiseres etter sammenslåingen, forsikret Bent Inge Bye på spørsmål i sitt avskjedsintervju med Drammens Tidende påspørsmål om hva han var minst stolt av i sin tid som Nedre Eiker-ordfører.

Denne arven skulle Drammens nye ordfører og mjøndøling Monica Myrvold Berg (Ap) bære med seg videre. Hun har stått last og brast ved løftet, og det har vært umulig for Ap å vike i denne saken. Partiet har til og med sørget for å få på plass rundkjøringen inn til sykehjemmet.

Under normale omstendigheter, hvis det går an å bruke en slik formulering lenger, kunne også Ap ha gjort lurt i å trekke i nødbremsen gitt den trøblete økonomiske tilstanden kommunen er i.

Problemet er bare sykehjemmets forhistorie, alle fagre valgløfter, og en stadig voksende motstand mot den nye kommunen i Nedre Eiker. Dessuten skal man ikke se bort fra at sykehjemmet har blitt en del av en politisk lakmustest på hvordan en sentrum-høyre-akse i drammenspolitikken vil se ut.

Dette nederlaget gjør detikke enkelt for Ap å drive valgkamp i Nedre Eiker neste år. Samtidig har de fått en ganske bredspektret allianse å legge å skylda på, noe de kommer til å gjøre til gangs. Derfor blir det om ikke enda vanskeligere særlig for Venstre, KrF, Sp og eikværinger som Tor Tveter og Leni S. Halvorsen i Høyre og Knut Gjerde i Frp å møte velgerne, og måtte forsvare at de skrinlegger et av de aller viktigste prosjektene i en så viktig del av kommunen.

Noen saker er fort glemt blant velgerne. Sykehjemmet i Krokstadelva er ikke en slik sak. Den har vist seg å ha sprengkraft nok til å splitte både samarbeidsallianser og partier. Nå kommer den til å føre til enda mer misnøye og splittelse i en allerede skjør kommunekonstruksjon. Det blir ikke lett å bygge felles kultur og samhold i Drammen etter dette.