Gå til sidens hovedinnhold

Skal kampen mot smitten vinnes, må flere delta i dugnaden

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Korona er alvor, jeg forstår at vi må hindre at smitten kommer ut av kontroll og jeg er med på at det må gjøres inngripende tiltak for å sikre liv og helse. Jeg er takknemlig for de økonomiske støtteordningene som kommer næringslivet til gode. Jeg er også glad for de av mine kolleger som fanges opp av permitteringsordningen, og som mottar dagpenger, meg selv inkludert.

Men, jeg kjenner allikevel at jeg er frustrert og fortvilet. Først og fremst fordi vi alle ufrivillig har havnet i denne situasjonen, men også fordi jeg ser at prisen vi som et lite innendørs treningssenter må betale på vegne av fellesskapet, er for stor.

Mange har brukt ordet dugnad om jobben som skal gjøres for å bekjempelse koronaviruset. Men, en for stor del av ansvaret i denne dugnaden blir lagt på en for liten del av oss.

Som friidrettsutøver i min ungdom var jeg flere ganger med og løp Holmenkollstafetten. Til sammen 18.610 meter fordelt på 15 etapper. Hvis kun noen få personer skulle løpt alle etappene, ville det blitt umulig å kjempe om seieren. Det er ikke sikkert at man hadde kommet i mål i det hele tatt …

På samme måte er det med situasjonen vi er i nå. Hvis en for stor del av byrden blir lagt på noen få, vil ikke disse komme seg i mål. De vil være borte den dagen vi kan feire seieren.

I fjor vår så jeg en plansje fra myndighetene hvor forskjellige samfunnsfunksjoner ble vurdert ut ifra samfunnsnytten målt opp mot smitterisiko. Her kom treningssentrene dårlig ut. Samfunnsnytten var relativt lav og smittefaren relativt sett høy. Jeg er ikke enig i denne vurderingen, og mener at treningssentre har stor samfunnsnytte. Jeg mener også at vi gjennom det siste året har bevist at det er mulig å redusere smitterisikoen til et minimum på innendørs treningssentre.

Uansett har disse vurderingene ført til at treningssentrene i vårt område nå er nedstengt for tredje gang, og at vi har måttet holde dørene lukket mer enn halvparten av det siste året.

Ingen så vel for seg at det skulle ta så lang tid å få kontroll over denne pandemien. Når vi nå har rundet et helt år med Korona i Norge, blir det for meg helt uforståelig at man fortsatt skal benytte de samme kriteriene for å hindre smittespredning. Skal dette kunne kalles en dugnad, må andre i større grad bidra mot slutten av dette løpet.

Når vi nå etter hvert skal åpne opp igjen, må treningssentrene være blant de første som får lov til å ta imot kunder. Hvis det er behov for at deler av samfunnet fortsatt må holde stengt for at smitten ikke skal øke på nytt, må andre ta over stafettpinnen.

Les også

– Bør gi gratis skjenkebevilling og leie av gategrunn ut året

Les også

Nina Tollefsen: – I ett helt år har mamma spurt om å få klem og jeg har sett henne gråte når jeg svarer nei. Nå klemmer vi bare.

Les også

– Håper å ikke lese overskrifter om at vi er i den fjerde smittebølgen etter ramadan

Les også

Slår alarm om psykisk helse: – Kan få langt større konsekvenser enn de materielle

Kommentarer til denne saken