Skal vi bli kvitt korona, må vi stole på en gjeng sjimpanser – og på svenskene

Av
DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.I dag er det seks måneder siden landet stengte ned, i det mest inngripende vi har sett siden krigen. Og på mange måter er dette en krig som ser ut til å bli langvarig.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg uttalte i mars at hun mente tiltakene ville vare i 18 måneder. I dag mener hun at prognosen fremdeles kan stå seg, men kan ikke gi noen garantier. Alt avhenger av når en vaksine er på plass som kan sørge for immunitet i befolkningen. Ifølge henne kan det i verste fall ta flere år.

Det er lenge for folk som Espen (38) som driver Show-Teknikk på Lierstranda. Oppdragene er borte og de ansatte permittert. Hver måned som går er lang for Solveig (38), som sliter for å holde sine serveringssteder flytende. For Petter (44) er det allerede for sent. Da det ble slutt på festivaler og arrangementer med mye folk, gikk vaktselskapet hans konkurs.

Petter, Solveig og Espen er lokale eksempler. Men det er mange, mange flere som opplever en daglig kamp for å hindre at livsgrunnlaget forsvinner. De lever i et håp om at ting snart blir bedre. Men hva om det ikke blir bedre det neste året? Konsekvensene er ikke bare tall i en statistikk over arbeidsledige. Det handler om personlige kriser og i verste fall ødelagte liv.

Statsminister Erna Solberg advarte torsdag at det kan bli aktuelt å fraråde reiser til smitteutsatte områder i Norge. Og det kan bli færre mennesker som kan være til stede på ett og samme sted. Det kan på nytt ramme utelivsbransjen som lenge har hatt vanskelige forhold.

Smitten går i bølger og Folkehelseinstituttet meldte i går at det må planlegges for en ny nasjonal bølge, med høyest sannsynlighet på høsten og vinteren når folk i større grad samles innendørs. Trusselen vil neppe forsvinne før vi har en vaksine på plass som kan sørge for immunitet i befolkningen. Flere vaksiner er under utvikling. Men hvor mange og hvem som til slutt blir godkjent for bruk, er usikkert.

Norske myndigheter har forsøkt å betrygge befolkningen om at vi vil få tilgang på vaksine. Det de ikke snakker like mye om, er at vi er avhengige av svenskene for å få den.

EU-kommisjonen inngikk i august en avtale med det britiske legemiddelfirmaet AstraZeneca om kjøp av minst 300 millioner doser av selskapets eksperimentelle COVID-19-vaksine. Kjøpet er gjort på vegne av EUs 27 medlemsstater. Altså ikke på vegne av Norge. Avtalen åpner for å kjøpe ytterligere 100 millioner doser dersom vaksinen viser seg å være sikker og effektiv.

I går ble det presisert at Sverige som EU-medlem er i ferd med å lande sju avtaler med legemiddelselskaper som produserer koronavaksine. Med avtalene som allerede er i boks, kan Norge få rundt tre millioner vaksinedoser. Det er svenskene som kjøper, og som skal selge videre til oss.

Nylig ble imidlertid arbeidet med vaksinen stoppet, etter at en testperson fikk uheldige symptomer. Håpet er at testingen raskt starter opp igjen. Og at det er sjimpanser som skal redde oss. Vaksinen stammer nemlig ikke fra mennesker, ifølge Forskning.no.

Det stammer derimot fra sjimpanser. Å bruke et virus fra mennesker er visstnok en dårlig idé. Har du allerede hatt et lignende virus som du får i en vaksine, vil immunforsvaret angripe vaksineviruset. Vaksinen inneholder ikke koronaviruset i det hele tatt, men er laget med genteknologi. Absolutt spennende lesing. Kan sjimpanser redde sommerferien 2021?

På et privat og hverdagslig plan er det akkurat det vi lurer på. Med all lidelse og død korona fører med seg, er det også lov å dagdrømme. Når kan vi igjen dra på stranda i Syden, ta en øl i Berlin, se fotball i England eller rusle rundt i Paris?

Korona, nå er det på tide at du har deg vekk.

Artikkeltags