Gå til sidens hovedinnhold

Skal vi la frykten lamme samfunnet?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Verden holder nå mer eller mindre pusten for nye utbrudd av Coronaviruset «SARS-CoV-2». Den influensalignende sykdommen som kalles «Covid – 19».

Det startet i Wuhan i Kina med de første registrert syke på begynnelsen av året. I slutten av januar var Verdens helseorganisasjon WHO, koblet på for å koordinere innsatsen med smitteforebyggende tiltak i verden. I midten av februar nådde viruset Europa med flere utbrudd i Nord Italia. 26. februar ble den første i Norge testet positiv på viruset.

Dagen etter ble det bekreftet tre til. I tillegg får vi vite at over hundre er i frivillig karantene i hjemmene sine både i nord og sør. De har vært på steder med utbrudd eller har hatt kontakt med folk som kommer fra reiser i land med smitte. Pressekonferanser avholdes ekstraordinært med alle mulige eksperter, og nyhetssendingene er fulle av stoff om corona.

Merete Andrea Risan

Merete Andrea Risan er Styreleder i Drammen Røde Kors og har en mastergrad i folkehelse.

Få andre nyheter får oppmerksomhet for tiden. Det snakkes om «worst-case-scenario» med 25 prosent av befolkningen syke, og hvor mye som må stenge av skoler, barnehager, kommunikasjonsmidler, bydeler m.m. Folk føler at «sykdomsteppet» snart rulles ut over det ganske land.

Er det noe rart at folk blir vettskremte, sover dårlig og får angst? Barn blir livredde og allerede syke og eldre rusher til fastleger og legevakt.

I dette fredelige landet er vi truet av et grått kjempevirus med oransje korte tentakler som vi ser store bilder av på alle nyhetssendinger, på nettet og i aviser. Bildene av munnbinddekte innbyggere og mange med blå gummihansker på. Er det rart vi blir litt bekymret?

Les også

Oslo Børs avsluttet uka i rødt – verste uke siden 2011

La meg minne om at dette ikke er byllepest eller en etterkommer av Svartedauden, hvor menneskene blir full av væskende sår og får blåsvarte armer og bein før de dør av sviktende lunger. Corona gir ikke en fæl sykdom med høy dødelighet. De med kroniske eller alvorlige sykdommer blir passet ekstra godt på av helsevesenet. Vi «vanlige» tåler dette. Coronaviruset gir en mild forkjølelseslignende sykdom og gjerne luftveisinfeksjon.

De intervjuede med positive prøver, beskriver at de ikke er syke eller bare føler seg litt forkjøla. Sånne plager tåler vi alle. Skal vi la oss vippe ut av all skremselspropaganda som blåst opp av pressen? Folk avlyser ferier til utlandet og mange er bekymret for ferieplanene sine. Reiselivsbedrifter og flyselskap trues med konkurs om dette får stå på for lenge.

Les også

Mange ringer reisebyråene om korona-viruset: – Få avbestillinger, men halvering av nye forespørsler

Vi skal selvfølgelig lytte nøye til informasjon fra Folkehelseinstituttets (www.fhi.no) og følge myndighetenes råd. Men det er lov å bruke sunn fornuft. Myndighetene ruster opp og gjør tiltak for å begrense smittespredning så ikke for mange blir syke på en gang. Mange beredskapsorganisasjoner som f.eks. Røde Kors forbereder sine rutiner i distriktene. Vi andre må fortsette å leve som før, planlegge turer, reise, delta på fellesarrangementer, ta toget og buss og kose oss over livet.

Slutter vi med det, så vil alt mer eller mindre stoppe opp. Tør vi ikke sende ungene i barnehagen, slutter vi å ta bussen, gå i butikken eller blir så engstelige at vi blir sykmeldt fra jobben …. Det er da det blir fare på ferde.

Så brett opp ermene, vask hendene godt, ha med antibact, nys i armkroken og tenk positivt.

Kommentarer til denne saken