Gå til sidens hovedinnhold

Skal vi tåle å se naziflagget? Høre antisemittismen? Høre at noen fornekter Holocaust?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sympatisører til den nynazistiske organisasjonen, Den Nordiske Motstandsbevegelsen (DNM), delte forleden dag ut antisemittisk materiale utenfor synagogen i Oslo. Dette er ikke greit og må imøtegås.

Nazipropaganda er noe vi overhodet ikke trenger. Det er trist at mennesker som lever i vår opplyste del av verden fremdeles er med på å spre antisemittisme. Nynazistisk propaganda følger «hatsporet,» og forsøker i sitt uttrykk å legitimere at grupper av mennesker har lavere verdi.

Den Nordiske Motstandsbevegelsen, med sine sympatisører, ønsker å så tvil om blant annet Holocaust, samtidig som de nører opp under kjente konspirasjonsteorier. Det politiske manifestet legger vekt på at «globalistenes» makt er for stor, og at den «sionistiske eliten» har «okkupert» store deler av verden.

DNM kjemper for en etnisk og kulturell homogen stat. Det står også anført på hjemmesiden til DNM at Norden og den nordiske rasen i dag er i akutt fare. Hele tankesettet, ideologien, filosofien og politiske plattform er usammenhengende. Jeg vil kalle det forkvaklet og ulogisk. Faren er imidlertid at dette nynazistiske tankegodset appellerer til grupper av mennesker.

Det har tidligere vært debattert om nynazister skal få demonstrere, sette opp hakekors, gå i tog og få plattformer for meningsytringer. Det er mulig at det er juridisk riktig at ytringsfriheten skal gå helt ut og forbi ytterpunktene, men hva med etikken og det moralske? Hva med folks generelle oppfatning? Er jussen med på å bagatellisere en marginal gruppe sin påvirkningsevne?

Kanskje vi skal tåle å se naziflagget? Høre antisemittismen? Høre at noen fornekter Holocaust? Høre om bagatelliseringen av folkemord? Eller skal vi gjøre det illegitimt å forfekte hatpropaganda? Forby slike organisasjoner? Tvinge dem ned i mørket? Sette dem på utsiden av samfunnet til spott og spe? Eller er det best å vise ansikt? Ta del i debatten? Sette dagsorden? Komme med kunnskap? Få storsamfunnet til å samle seg mot holdningene, men ikke skvise ut menneskene bak, til tross for sine hatefulle holdninger?

Jeg vil være med på å jobbe for at hatprat, antisemittisme og udemokratiske holdninger ikke sprer seg. Da må det kunnskap til. Det må skapes verdibaserte holdninger i samfunnet. Hos den enkelte. Rundt middagsbordet. I skolene. Institusjonene. Kommunestyrene og på Stortinget. Dette betyr at problemet må settes på dagsorden og aktualiseres på alle nivåer.

Antisemittisme må imøtegås, på samme måte som hat mot andre minoriteter. Det er ikke ønskelig med nazistisk propaganda, fordi ideologien enkelt og greit er feil. Den bryter med det vi forbinder med menneskeverd og grunnleggende menneskerettigheter.

Noen vil nok hevde at verdier er så mangt. La oss begynne med verdiene toleranse, mellommenneskelig respekt og forståelse. Hva betyr disse for deg? Hva er vi uten dem? Hvordan skal vi få disse ut, slik at disse verdiene blir en naturlig del av den vi er. Som menneske. Som medborger.

Les også

25 år siden nazikonserten i Hokksund: – Jeg ble totalt tatt på senga. Det var så sjokkerende

Les også

Knefall for nazismen

Les også

Røykenbøringen Haakon Forwald først i nazidemonstrasjon i Sverige

Kommentarer til denne saken