Gå til sidens hovedinnhold

Skepsisen mot storkommunen øker, men lar politikerne seg påvirke?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Drammens Tidende kan man lese om spørreundersøkelsen som viser at bare 25 prosent av de spurte ønsker å opprettholde den sammenslåtte storkommunen.

Høyres Fredrik Haaning uttaler at han er kjent med at det klages en del i gamle Nedre Eiker, hvor folk mener «alt var bedre før». Han mener også at det er «posisjonens» dårlige økonomiske forståelse og dårlige økonomiske styring som er årsak til nye Drammens problemer.

Det er mulig han har rett, men det er ikke politikernes oppgave å ta seg av driften og økonomistyringen. Det skal administrasjonen gjøre, etter at politikerne har laget rammene og vedtatt budsjettet? Haaning har selv utropt kommunedirektør Elisabeth Enger til «Norges beste», og uttrykt full støtte til hennes «sektorovergripende» organiseringsmodell. Den førte blant annet til at man ansatte flere nye direktører og blåste opp administrasjonskostnadene allerede i forkant av nyetableringen.

Han sier også at økonomien i Drammen nok var dårligere enn de hadde trodd. Vi ser nå ser konsekvensene av å slå sammen tre totalt ulike kommuner, både hva størrelse, struktur og historie angår. Det er grunn til å minne om at motstanden mot stordrammen sannsynligvis ikke bare eksisterer i gamle Nedre Eiker. Dette bør Haaning og de øvrige politikerne merke seg og vise respekt for.

Motstanden blant befolkningen i Nedre Eiker var basert på følgende, enkle punkter:

  • Nedre Eiker med sine 25.000 innbyggere hadde ideell størrelse og befolkningsstruktur - hensiktsmessig og kostnadseffektiv til å møte nye utfordringer og samtidig opprettholde gode kommunale tjenester.
  • Lokaldemokratiet hadde kort avstand mellom innbyggere og beslutningstagere.
  • Mange var glade i kommunen vår og følte den som en del av vår identitet og historie.
  • Drammen hadde langt høyere gjeld og driftskostnader pr. innbygger, samt langt høyere investeringsbehov enn både Nedre Eiker og Svelvik i forhold til innbyggertall.
  • Ordføreren og de ledende politikerne i Nedre Eiker gikk fra løfter, valgprogram og overså folkeavstemningen, noe som bidrar til at motstanden kommer til å leve svært lenge. Folk føler seg lurt.

Mange er bekymret for hvordan kommunene skal opprettholde tjenestetilbudet på dagens nivå i årene fremover. Siden det neppe blir mer penger til kommunal drift, må kommunene organiseres på en hensiktsmessig, effektiv og kostnadsbesparende måte. Det kreves også nært samspill mellom kommune og innbyggere.

Engasjement og dugnadsånd skapes gjennom tilhørighet, fellesskapsfølelse og godt samarbeid mellom de kommunale myndighetene, forenings- og kulturlivet og alle øvrige innbyggerne – i alle aldre. Nettopp dette er en forutsetning for levedyktige og gode lokalsamfunn. Det blir et evig problem for en så uensartet kommune som nye Drammen. Det mest fremtidsrettede og kostnadseffektive er nok å oppløse det hele snarest mulig.

Les også

Brukte 83 millioner mer enn budsjett: Nå slutter sjefen

Les også

Refser de rødgrønne etter budsjettsmell: – Godt betalte politikere må gjøre jobben sin

Les også

Drammen gikk med overskudd: – Men ett område bekymrer

Les også

Krangler om lønnen i Drammen kommune: – Ganske stor frustrasjon

Les også

Politikerne diskuterte sykkelplan til 1,2 milliard: – Dette er galskap av kinesiske dimensjoner

Kommentarer til denne saken