Gå til sidens hovedinnhold

Utplassering i bedrift er viktig

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg går første året på bygg- og anleggsteknikk, og jeg gleder meg hver gang vi har utplassering. I utplasseringsperioden jobber jeg en dag i uken i en anleggsbedrift, og der lærer jeg mye om faget jeg er interessert i.

Jeg mener at alle elever på videregående bør få tilbud om utplassering.

Utplassering er en viktig ting mens man går på skolen. Det er noe eleven kanskje gleder seg til i løpet av et skoleår, og det er også et hjelpemiddel for eleven for å se hva hun/han vil bli og ikke bli. Jeg mener at vi skal ha flere utplasseringsdager i løpet av et skoleår.

Gjennom utplassering får eleven prøve flere yrker, og kan se om dette er noe eleven kan tenke seg.

Utplassering kan hjelpe til med slik at eleven ikke ender opp i en jobb som han ikke trives i.

Utplassering hjelper også på fravær.

Elevene har mer lyst til å jobbe med noe de har valgt selv og noe som kanskje interesserer dem i stedet for å være på skolen og gjøre noe som ikke interesserer dem i det hele tatt.

Dette virker motiverende og skjerpende på elevene, og det bidrar til å forebygge fravær. Det vil også forebygge frafall i videregående skole.

De fleste elevene i andre klasse på yrkesfag deltar på utplassering minst to ganger i året, oftest på høsten og på våren. Men skolen informerer om mulighetene allerede om høsten første året.

Dermed får elevene tid til å tenke på hvilken bedrift de vil ha utplassering i og hva de vil bli.

Og for yrkesfag kan vi gjerne ha flere utplasseringsdager enn vi har nå, slik at eleven er mer sikker på hva han vil bli og i tillegg få mer erfaring fra forskjellige yrker.

FLERE MENINGER:

* Tidenes løft ble tidenes bløff

* Mer fokus på psykisk helse!

* Generasjon prestasjon

Kommentarer til denne saken