(Laagendalsposten)

På Vestsida ungdomsskole, som er den nærmeste grunnskolen til den tragiske hendelsen, forteller rektor Baard Olsen at elevene skal møte til vanlig tid.

– Vi skal møte elevene på en god måte. Det er noen som er mer involvert enn andre og de må vi ta spesielt vare på. Vi skal være til stede og vise omsorg for elevene, sier Olsen.

Han skal først møte de ansatte for en brief ti på åtte.

LES OGSÅ: 37-åring siktet for drapene

– Beholde roen

Det blir ikke noen felles samling, men samtaler i klassene.

– Vi må beholde roen og holde oss til fakta. Det er mange som vet noe, men vi må forholde oss til det vi vet sikkert, sier Olsen.

Alt av faglig opplegg blir satt på vent. Nå er fokuset å samtale og ta vare på elevene.

– Det er mange som er preget her i dag, sier rektoren.

«Vi skal bruke mye og god tid på å møte elevene. De samles i sine respektive klasser for samtale og bearbeiding av opplevelser, oppfatninger og følelser. Nå gjelder det å holde seg til fakta og være skeptisk til rykter. Det viktige er å vise omsorg og å ta vare på hverandre», skrev rektoren i en melding som ble sendt ut sent onsdag kveld.

– Ta dere tid

Oppvekstsjef i Kongsberg, Håvard Ulfsnes, sier til Lp at målet nå er å bearbeide hendelsen med elevene. De har helsesykepleiere og psykososialt team å spille på.

– Det er kjempeviktig å trygge elevene. Det er viktig å få snakket ut om det, sier Ulfsnes.

Det er noen skoler som er mer berørt enn andre. De sentrumsnære skolene blir bemannet opp med flere voksne. Det gjelder også i noen barnehager.

Ulfsnes råder foreldre i Kongsberg til å sette seg ned med barna sine og prate sammen.

– Ta dere tid, det er mitt beste råd, sier Ulfsnes.

Kongsberg-drapene

  • Fem personer ble drept og tre personer skadet da en mann utstyrt med pil og bue, angrep folk på Vestsida i Kongsberg onsdag kveld.
  • En mann ble pågrepet kort tid etterpå. Dette er den 37 år gamle Espen Andersen Bråthen.
  • Mannen er tidligere dømt, blant annet for å ha truet sine egne foreldre. Bråthen ble fredag varetektsfengslet i fire uker, brev- og besøksforbud. Han er nå tatt hånd om av helsevesenet.
  • Lørdag ble navnene på de drepte offentliggjort. De drepte var Gun Marith Madsen (78), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Andréa Meyer (52).

Ekstra voksne

Også ved byens barneskoler planlegges det samtaler om den tragiske hendelsen i dag, da mange kommer til skolen med ulik kunnskap og ulike følelser knyttet til det som har skjedd.

Gamlegrendåsen skole skal ha et alternativt opplegg i dag, og slik er det nok for de fleste skolene denne dagen. Ved noen av skolene blir det ekstra voksne på jobb for å møte elevene ute denne morgenen, og helsesykepleier vil være til stede å bistå ansatte og elever gjennom dagen.