Gå til sidens hovedinnhold

Skolesaken: Hvor vil setrum av Åskollen være om 50-60 år?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tidlig på 50-tallet begynte planleggingen av bygging av ny skole på Åskollen. Skolen på Glassverket var blitt for liten, bydelen vokste med ny bebyggelse på oversiden av dagens fotballbane og planer for videre bebyggelse på nedsiden av Nordbyveien hele veien ut mot Solum.

Kloke hoder sa den gang at det er viktig å bygge skolen der bydelen vil vokse videre.

Det er mange paralleller til dagen debatt. Skal vi bygge ny ungdomsskole på Åskollen iht. Rådmannens innstilling vil den bygges på opparbeidede grøntområder som brukes til idrett. Hvis man hadde tenkt slik på 50-tallet hadde Åskollen skole kanskje ligget i «Eplehagan» på Åskollen gård?

Åskollen er en av bydelen i Drammen som øker mest i omfang, derfor må vi løfte blikket fremover å tenke: Hvor vil sentrum av Åskollen være om 50–60 år?

LES OGSÅ: Åskollen ungdomsskole: Underslår opplysninger om elevvekst

Men så tilbake til dagens debatt. Med bakgrunn i artikler i DT der idrettsbanen på Åskollen seiler opp som «beste» alternativ vil jeg fremheve dette:

De sier de har støtte i idretten. Er det Glassverket de har støtte fra eller fra Drammen idrettsråd som uttaler seg i artikkelen? Glassverket gikk ut i høst og var kraftig mot en ny skole på grøntarealene. Drammen idrettsråd mente derimot at det er en utmerket idé. Da får vi en flerbrukshall ved siden av Glassverkethallen slik at det vil være mulig å arrangere større arrangementer. Drammen idrettsråd legger til grunn at hvis grøntarealene bli utbygd må de relokaliseres, men er det da sikkert at de kommer til å ligge på Åskollen?

LES OGSÅ: Åskollen ungdomsskole: Underslår opplysninger om elevvekst

Hva hvis Glassverket ønsker å arrangere fotballcup, da har vi ikke samlokasjonen av baner som man vil ha med to idrettshaller. Husk at Glassverket er mer enn håndball, det er like mye fotball.

Hvis alternativet på fotballbanen sies å skulle være billigere enn de andre alternativene må man også ta med i regnestykket hva det vil koste å opparbeide nye fotballbaner andre steder, for dette er et klart krav fra Drammen idrettsråd.

Aps ordførerkandidat, som selv jobber i skolen, tror det er bra med nærhet mellom dagens barneskole og ny ungdomsskole med tanke på elevene og lærerkreftene. Faglig kan man samarbeide mer på tvers av skolene, hevder hun. Det er vel like mange argumenter på at dette kan være negativt. Hvis man tenker som ordførerkandidaten, kan man vel like godt bygge en 1–10 skole.

LES OGSÅ: Her vil Ap ha ny skole. Advarer mot Lolland-dumpa

FAU på Åskollen har tidligere sagt de ønsker et skille mellom de to skolene. Bør ikke dette tas hensyn til.

Hvis skolen skulle bli lokalisert på idrettsbanen, uansett hvilket av alternativene man velger, vil en stor del av elevene bruke buss eller bli kjørt til skolen. Husk at den nye skolekretsen skal innbefatte Skoger, Knive, Merket og helt til Nesbygda mot Svelvik. Alle som i dag ferdes i området mellom 0800 og 0830 ser hvor stort trafikalt kaos det er. Det kommer elever og personale både med bil og buss. Med en ny skole vil dette kaoset bare øke.

Jeg håper politikerne som skal avgjøre lokasjonen for ny ungdomsskole vil lytte til de innspill som nå kommer slik at det blir en avgjørelse til beste for Åskollen også om 50 år.

Kommentarer til denne saken