Sol, snø, koronatrøtthet og utsikter til årets første Insta-moment i friluft bidro i helgen til folkevandring i Drammensmarka, og ditto kø, kork og kaos.

Dårlig utstyr og dårlig form spiller liksom ingen rolle når mulighetene til god gammeldags skilykke er så nær. Folk skulle UT, koste hva det koste det ville.

Det er ikke lengermange av dem, men det er slike søndager hvor milslukerne må dele skispor med tre-barnsfamilier med pulk og kvikklunsj i tursekken, fem-åringer på bakglatte ski som bare vil hjem, pensjonistvenninnene med langrennsteknikk fra en svunnen tid, og alle oss andre – som gjerne stopper opp midt i løypa for å legge på et ekstra lag med voks eller ta av et lag med ull.

Det er slike søndager hvor en løypetrasé på fire meter, målt fra trestamme til trestamme, blir for trang, slik det er i store deler av Drammensmarka. Når det i tillegg bare er kjørt skispor én vei, for å gjøre fristilsløperne til lags, så blir det bråk.

Det ingen av oss visste denne søndagen, var at vi var med på et prøveprosjekt, visstnok som følge av «politiske signaler». Men de sterkeste signalene kom fra Facebook-gruppen Finnemarkas venner, der Jan Morten Andersens innlegg til forsvar for dobbelt klassiskspor nå teller over 200 kommentarer. De som sverger til klassisk stil står mot de som foretrekker fristil, som om verden har stått stille siden skøytestilen ble allment akseptert på 1980-tallet.

Men dette trenger ikke være en enten-eller-debatt.

Omtrent alle kommuner og løypekjørerlag lager i dag løypetraseer med plass til begge stilarter. Som oftest klassiskspor på sidene med skøytespor i midten. Dette får man til i Lier – som er et forbilde i løypekjøring, tidligere Nedre Eiker, på Konnerud, i Holmestrand (Vestskauen) og de fleste andre steder hvor det fortsatt er snø om vinteren.

Men da må det være bredt nok, noe det ikke er i løypene som Drammen kommune har ansvar for.

Drammen har vært det konservative unntaket og prioritert klassiskløperne, eller anlagt en og annen nødtrasé for fristilsløperne. Men ved å anlegge kombinasjonstraseer, som slett ikke er umulig, gjør man også naturopplevelsene i marka tilgjengelige for flere. Ikke minst for kommende generasjoner skiløpere, som kanskje heller vil skøyte, eller aller helst, gjøre begge deler.

Det er på høy tid å endre løyperegimet i Drammen, slik blant andre Drammensmarkas venner har vært pådrivere for. Pila peker ikke på løypekjørerne, som gjør en fantastisk jobb. Med de klima- og værforholdene vi har sett de siste ukene og månedene, med massivt trefall og mangel på tele i bakken, er det ingen selvfølge at det blir skiløyper i det hele tatt.

Men så lenge kommunen har ansvar for skiløypene i sin del av marka, har kommuneledelsen og politikerne et ansvar for å legge tydelige føringer og sette av ressurser til gjennomføring av Drammensmarka 2.0.

Første bud er ågjøre traseene bredere, fra dagens fire meter til i alle fall det dobbelte. På Konnerud er det til sammenligning 16 meters løypebredde. Et tilhørende og større problem, særlig i området Landfalltjern til Tverken, er de såkalte drypptrærne. Mange steder danner disse et tak over løypetraseen, noe som gir dårlig skiføre – og Drammen til en annenrangs skikommune. På Vestskauen i Sande har man de siste årene forlenget skisesongen med flere uker bare ved å fjerne disse trærne, samtidig som løypetraseen altså blir bredere med plass til både skøyte- og klassiskløpere.

Når politikerne i hovedutvalg for kultur, idrett og friluftsliv møtes i februar, blir nettopp dette et tema, og vi får håpe de legger grunnlag for både bedre og bredere løyper i sesongen 21/22.

I mellomtiden må det gå an å finne løsninger, både for bredere trasé der det er mulig, og kombinasjoner for klassisk og skøyting på de forskjellige løypene opp mot Tverken. Et annet alternativ, som visstnok andre kommuner gjør, er å kjøre ett klassiskspor mandag til fredag, for å please fristilsløperne, og to klassiskspor i helgene, for å gjøre familie- og turgåerne til lags.

Vinteren kan bli kort, så det haster å komme seg inn på rett skispor.

Les også: