Gå til sidens hovedinnhold

Skøyting er likestilt med klassisk langrenn, så skøyting er kommet for å bli

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Drammensmarkas venner (DMV) har sammen med andre friluftsorganisasjoner i kommunen samt Drammen Ski ytret ønske om skøytemuligheter i skiløypene i Drammensmarka i flere år.

Fem organisasjoner sendte i fellesskap brev til kommunen om dette allerede for snart to år siden. Blant annet har tidligere Nedre Eiker kommune, Lier kommune og tidligere Sande kommune hatt klassisk spor og skøytemuligheter i de fleste av sine skitraseer i lang tid.

I vinter har Drammen kommune også startet med å praktisere dette. Mange markatravere ble imidlertid irriterte over bare ett skispor på sin vei fra Landfalltjern til Tverken og Skimten. Med storutfarten sist søndag måtte skiløperne stadig gå ut og inn av sporene når de møtte andre skiløpere motsatt vei.

I utgangspunktet er DMV positive til at Drammen kommune er framoverlente for å få særlig yngre skiløpere «på banen». Skøyting (fristil) er en likestilt gren med klassisk langrenn, så skøyting er kommet for å bli.

Vi ser imidlertid utfordringene slik preparering i perioder kan skape for publikum, men det kan løses. For eksempel ved at løypa fra Landfallhytta over Landfallbrenna blir skøytetrase med ett spor, mens Tverkenveien opp til Langemyr får to spor. Herfra og opp til Tverken/ Skimten er det mulig å kjøre breiere med å skyve ut snøen på sidene med skjæret på løypemaskinen, slik at det er plass til to klassiske spor og ett skøytespor i midten. Ved fjerning av dryppsonetrær langs traseen vil også mulighetene for dette øke betraktelig.

Dette mener Drammens Tidende i debatten om skispor:

Les også

Skøyting eller klassisk i drammensmarka? Ja takk, begge deler!

En annen mulighet, (som flere kommuner bruker, er å kjøre ett klassisk spor fra mandag til og med torsdag/fredag og to klassiske spor i helgene der det er for smalt til to klassiske spor pluss skøyting ellers.

Både Kamstrupløypa, Skimtrunden og Tverråsrunden har plass nok til to klassiske spor og skøyting i midten, men her kan også det ovennevnte praktiseres med forskjellig type preparering i helger og ukedager.

DMV, og helt sikkert også Drammen kommune, ønsker å se flest mulig fornøyde fjes i skiløypene framover. Nå er det en meter snø i de høyereliggende områdene av Drammensmarka, så det er bare å komme seg ut og nyte naturen med klassisk- eller skøyteski.

Les også

Jan Morten kastet seg inn i skiløypedebatten:– Jeg hadde ikke trodd det skulle bli så mye oppstyr

Les også

Familien havnet i køkaos: – Det ble skikkelig bom

Les også

Selger velkjent hytte i marka – uten strøm

Kommentarer til denne saken