Skråsikkerheten bør ligge når vi vet så lite som vi gjør

DEL

MeningerGunhild Alvik Nyborg var det mest googlede navnet tirsdag kveld.

Ikke så rart, for hennes 35 minutters opptreden i studioet til Fredrik Solvang i NRK Debatten, fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste av oss. Hun skremte rett og slett vannet av en nasjon som bare så vidt har skjønt at korona-viruset er alvor.

Nyborg la fram svært drastiske konsekvenser av korona-spredningen i Norge, hun kritiserte helsemyndighetene for å basere tiltak på feil eller i beste fall for lave tall, hun mente at pandemien ligner mer en pest enn influensa og tok til orde for full isolasjon av befolkningen for å stoppe viruset, slik kinesiske myndigheter har gjort.

Vi er ifølge Nyborg i krig, der 150.000 dødsfall er et forsiktig anslag. Bare i Norge. Helsemyndighetene på sin side anslår at opp mot 1200 kan dø av korona-viruset her til lands.

Nyborg, som er lege og har en doktorgrad i farmako-epidemiologi, altså hvordan medisiner virker på en gruppe mennesker, klarte med dette å sette fyr på alt av sosiale medier. NRK og programleder Solvang ble slaktet, har senere beklaget og inviterte onsdag kveld til en ny debatt om Debatten for å rette opp inntrykket.

Men hva var vi egentlig vitne til denne kvelden? Var det skremselspropaganda fra en forsker som egentlig ikke vet hva hun snakker om? Var det bare dårlig journalistikk? Eller er Nyborg en modig varsler, som bringer til torgs sannheter som Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet tar for lett på?

Det er ikke lett å si helt skråsikkert.

Og skråsikkerheten bør vi la ligge i tider som denne, særlig når vi vet så lite som vi gjør nå.

Forskere er ofte uenige, både om metoder og tiltak. Men det som er spesielt nå, er at det er svært lite forskning på korona-viruset, selv om vitenskapelige tidsskrifter nå pumper ut forskning i rekordfart og legger den åpent tilgjengelig for alle. Dette er vitenskapens bidrag til den globale korona-dugnaden, noe som er unikt i seg selv.

Som molekyler i et reagensrør er vi alle en del av dette eksperimentet, der det dukker opp ny kunnskap hver dag. Onsdag siterer for eksempel avisen The Guardian en studie som viser at for noen er arbeidsplassen et hotspot for smitte, mens for de over 65 er det butikker og restauranter.

– Vi må umiddelbart endre atferden vår, advarer forsker bak studien Petra Klepac ved London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Forsker Gunn Alvik Nyborg er ikke alene om å kritisere myndighetene for å være for slappe med tiltak. Debatten om hvor restriktive tiltak som skal iverksettes mot korona-viruset, foregår i alle land.

Drammens Tidende haralleredeformidlet rapporter fra det indre liv på sykehuset, der de forbereder seg på worst case-scenarioer som de ikke tør å snakke om offentlig. Leger vi har snakket med, er oppriktig bekymret, blant annet for at det nå ligger i relativt friske menn i 40-50-årene på landets intensivavdelinger og kjemper for sine liv. Sykehusene mangler smittevernutstyr og utstyr til å ta prøver.

Jeg er alvorlig bekymret for hvordan de neste ukene og månedene blir

Men i krisetider lar de fleste fagfolk kjepphestene ligge. De stiller seg lojalt bak myndighetenes råd og anbefalinger. Samtidig trenger vi fagpersoner som tør å stille kritiske spørsmål, på samme måte som det også er pressens rolle.

Det er ubehagelig, for vi har samtidig et samfunnsansvar, og for ikke å spre panikk. Men hva hvis Nyborg og hennes støttespillere har rett? Det kan vi ikke vite. Men heller ikke hun.

Usikkerheten som nå råder, må vipent leve med. Og samtidig stole på at norske helsemyndigheter vet hva de gjør, at de har oversikt over kunnskapen. Vi velger å tro det. Så får vi evaluere når dette er over.

Les også:

Jeg er alvorlig bekymret for hvordan de neste ukene og månedene blir

Heller bot enn respirator

Skal hilse fra mannen fra Hokksund og si: Vi blir rørt av politikere som står sammen

Når selv helsepersonell begynner å bli bekymret, må vi lytte


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags