Jentene som konkurrerer internasjonalt i beachhåndball må fortsatt spille i bikinitruser, og ikke i drakter som er mer dekkende og komfortable.

Skihopper Maren Lundby og hennes konkurrenter får ikke hoppe i Vikersundbakken i Raw Air. Internasjonale regler i idretten setter en stopper for dette. Det er skremmende at det er så stor forskjell på gutter og jenter i idretten. Det handler om gammeldagse holdninger og en kultur som er inngrodd og vanskelig å snu.

EM-arrangøren i beachhåndball truet tidligere i uken de norske utøverne som ikke stilte med bikinitruse med bøter på rundt 500 kroner per person per kamp, samt «en uspesifisert straff».

Vi reagerer som de fleste i Norge på dette, jentene er ukomfortable i bikinitrusene, det må respekteres. Jentene skal ikke være utstillingsobjekter i sporten de utøver. Vi lurer på om guttene hadde likt å spille i bar overkropp og en speedo?

For å få til endring må regler laget av internasjonale forbund endres. Det er en langdryg prosess.

Vi møtte Maren Lundby ved åpningen av den spektakulære ZIP-linen i Vikersund. Hun var første offisielle ut ZIP-linen. Paradoksalt får hun ikke hoppe i bakken, selv om forbundet i Norge er for. I en pressemelding i april i år sier hoppsjef Clas Brede Bråthen «Dessverre fikk vi ikke med oss nok nasjoner til skiflyging for kvinner i 2022, men jeg er sikker på at det kommer i 2023. Norge har gjort det vi kunne i denne omgang. Jeg opplever at vi får legge fram våre argumenter uten å bli sablet ned, så tenker jeg at vi er kommet et steg videre».

Det er virkelig skuffende at det går så langsomt.

Debattene om draktene og bikinitrusene har pågått lenge. Det internasjonale håndballforbundet (IHF) burde ha levert allerede. Visepresident i Norges Håndballforbund, Bente Aksnes, ble valgt inn som styremedlem i Det europeiske håndballforbundet (EHF) i april. Hun sier at arbeidet er påbegynt, og at EHF støtter forslaget om regelendring.

Norge fikk i april gjennomslag for sitt forslag om endring av kleskoden i kongressen i EHF. Dette skal igjen fremmes som forslag på IHF-kongressen i november 2021, og utarbeides av EHF Beach Handball kommisjon rett over sommeren. Vi håper det nå skjer en endring.

Vi er utålmodig på jentenes vegne og vil ha skiflyging i Vikersund for jenter og vil at jentene skal slippe å konkurrere i bikinitruser. Drakter som er ukomfortable og avslørende er også et tema for jenter innen turnsporten.

For å få til endring er det viktig at vi i Norge påtar oss å stille til valg i internasjonale idrettsorganisasjoner. Som visepresident i Wada var Linda Hofstad Helleland en tydelig stemme, utfordret og satte dagsorden.

I sommer ble idrettspresident Berit Kjøll valgt inn som nytt styremedlem i European Olympic Committees, den europeiske sammenslutningen av olympiske komiteer. Før valget var hun tydelig på betydningen av at europeisk idrett må gjøre enda mer på områdene godt styresett, bærekraft og fair play.

Vi må være der avgjørelser tas, og med et press fra publikum kan vi få til endringer.

LES OGSÅ:

Les også

Blir en av Norges yngste ambassadører: – Noen mennesker planlegger alt. Det gjør ikke jeg