Skrev om vanskelig oppvekst: – Føler seg utnyttet av forlaget

FORFATTERDEBUTANT: Rahma Hamed er forfatten bak boken «Å samle solstråler fra Mosul til Drammen». Nå føler hun seg lurt av forlaget.

FORFATTERDEBUTANT: Rahma Hamed er forfatten bak boken «Å samle solstråler fra Mosul til Drammen». Nå føler hun seg lurt av forlaget. Foto:

Forfatterdebutant Rahma Hamed (20) fra Drammen føler seg lurt av forlaget Panta etter utgivelsen av boken "Å samle solstråler fra Mosul til Drammen".

DEL

DRAMMEN: Rahma Hamed fortalte i november i Drammens Tidende om familiens flukt fra Irak, hennes egen vanskelige oppvekst med festing og psykiske lidelser i Drammen og om forfatterdrømmen.

Nå kan VG fortelle at Hamed føler seg lurt og utnyttet av forlaget i forbindelse med bokutgivelsen. Ifølge VG skal kontrakten være så dårlig for Hamed at hun trolig ikke vil tjene noen penger på sin egen bokutgivelse, og royaltiene bare rundt halvparten av bransjestandard.

LES OGSÅ: For tre år siden stjal Rahma (20) en bil og rømte fra barnevernsinstitusjon i vill fart

Problematisk

Arne Vestbø er generalsekretær i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (Nffo).

Til VG sier han at kontrakten er problematisk på veldig mange måter.

– Det er rett og slett skamløst av et seriøst norsk forlag å operere slik overfor en forfatter, og det er særlig graverende når det gjelder en ung debutant, sier han til hovedstadsavisen.

LES OGSÅ: Advarer jegere i Drammen: – Hold dere unna

Stilte spørsmål

Rahma Ahmed sier det etter hvert gikk opp for henne at ikke alt var som det skulle med kontrakten mellom henne og forlaget.

– Jeg begynte å stille spørsmål rundt kontrakten, men da fikk jeg kjeft og beskjed om å ikke lese kontrakten på nytt, sier hun til VG.

Hun sier også at hun snakket med andre i bransjen om kontrakten, og fikk høre at den var ille.

Hun skal også ha konfrontert forlegger i Panta Alexander Elgurén med dette, og skal da ha fått beskjed om å ikke snakke med noen andre forfattere eller forlag.

LES OGSÅ: Benedikte (28) har tre års utdanning, millionlønn og får nye jobbtilbud ukentlig

– Trist

Forlegger Alexander Elgurén i Panta har en helt annen oppfatning av saken. Han avviser at han har gikk henne beskjed om å ikke snakke med andre om kontrakten.

Elgurén sier han syns dette er både trist og absurd.

– Vi føler at vi har hjulpet henne mye. Hun hadde mye problemer i utgangspunktet som hun er åpen om i boken og i mediene.

Han sier videre at manuset ikke innfridde forlagets kvalitetskrav, og at det var en stor jobb å få det ferdig. Hamed sa seg ifølge forleggeren enig i at det beste var om forlaget selv gjorde dette. Det er ifølge Elgurén årsaken til reduksjonen i royalties.

Artikkeltags