Gå til sidens hovedinnhold

Slik får du barnet ditt til å elske lesing

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Slik får du barnet ditt til å ❤️ LESING!

Føles det nytteløst å gi barna bøker til jul? Det er mye snakk om at barn leser mindre enn før. Bøker taper for mobiltelefoner, dataspill og sosiale medier. Men de leser jo på skolen, så hva er problemet?

Bøker kan være inngang til kunnskap og opplevelser – spenning, trøst og latter. Men gode leseferdigheter er også en viktig nøkkel til forståelse og framtidsmuligheter. For å utvikle gode leseferdigheter, trengs mengdetrening. Det er stor forskjell mellom de som aldri leser – og de som leser litt. Men hva kan vi voksne gjøre for å oppmuntre og legge til rette for at barna også leser på fritida?

En periode jobbet jeg som lærer på en spesialskole. Mange sleit med konsentrasjonen. Å få elevene til å ville lese virket umulig. Så jeg la merke til hva de interesserte seg for og lånte et mangfold av bøker. Tilgang på litteratur som engasjerer pluss realistisk format er en forutsetning.

I begynnelsen leste jeg høyt for elevene. Jeg la merke til at bøker om dyr og action fenget – og at det var viktig med støtte i illustrasjoner. Jeg bestemte meg for å skrive en bok for barn som ikke liker å lese. Målet var å pirre nysgjerrigheten deres så de ville vite hva som var på neste side. Resultatet blei bildeboka Ekte dyrehelter, fargerikt illustrert av Lars Rudebjer, og med korte portretter av dyrehelter som på ekte har reddet menneskeliv.

5 tips for å få barnet ditt til å lese:

#1. Rett bok til rett barn. De unge leserne har like ulik smak som oss voksne. Vær nysgjerrig på barnas interesser, besøk biblioteket sammen (tilby kafébesøk på turen) og lån et utvalg av bøker så de kan gå på oppdagelsesferd.

#2. Reguler skjermbruk! Bøkene taper ofte kampen mot skjerm, men her kan de få i pose og sekk. Informer/avtal at de skal levere inn skjermer til et gitt klokkeslett og sørg for at de da har tilgang på morsomme bøker når de begynner å kjede seg eller i forbindelse med legging.

#3. Høytlesning funker godt for barn opp til en viss alder. Det er hyggelig – og en mulighet til å introdusere barnet for ulike litteratur. Du kan få gode tips av bibliotekar og bokhandler til bøker som også er morsomme å lese for voksne.

#4. All lesing er god lesing. Ikke tving på barna bøkene du sjøl likte som barn. Det å lese aviser, tegneserier, faktabøker – til og med bruksanvisninger – gir lesetrening og mestring.

#5. Introduser bøker så tidlig som mulig. Les sammen og skap nysgjerrighet. Er de eldre må du kanskje gjøre en innsats for å finne litteratur som engasjerer. Men det finnes bøker om absolutt alt. Vis din interesse, finn gode bøker – og ikke glem at det er hyggelig å oppleve noe sammen.

LES OGSÅ:

Les også

Slutter med populært tilbud: – Jeg har fått ekstremt mange tilbakemeldinger

Les også

Jarle (41) er én av 66 søkere til ettertraktet jobb: – Hadde vært moro å gjøre noe mer actionfylt

Les også

Mattilsynet fant regelbrudd i over halvparten av dyreholdene de besøkte

Kommentarer til denne saken