«Jeg sitter nedpå berget og ser utover havet, En solskinnsdag i ferien min. I sommer skal jeg surfe, stå på vannski og bade, Ja, denne ferien tror jeg blir fin».

Sånn starter Postgirobyggets velkjente sang «En solskinnsdag».

På veien inn i en sommeridyll som for mange er rett rundt hjørnet, har vi som forbrukere mange spørsmål med oss.

Hvordan regnes egentlig feriepenger og hvor mye får jeg egentlig utbetalt? Hvor mye penger skal jeg bruke på årets ferie? Skal jeg dra ut av landet på ferie, eller blir det å oppdage nye plasser i vårt vakre land?

Pengene dine

Privatøkonomi, pensjon, sparing, fond og bolig. Livet er fullt av store og små pengespørsmål.

I Drammens Tidendes faste spalte om privatøkonomi har vi invitert lokale eksperter til å gi tips og råd om hvordan du skal få bedre orden på økonomien din.

Har du innspill eller spørsmål om temaer vårt ekspertpanel bør skrive om, send det til [email protected].

Gjennom en undersøkelse gjort av Ipsos, kommer det fram at fire av ti planlegger utenlandsreiser i år. Sammenligner vi med siste «normalår», i 2019, er det imidlertid likevel flere nå som planlegger hele ferien i Norge.

Hvor mye penger får jeg egentlig utbetalt til ferietiden i år?

  • Finn fram lønns- og trekkoppgaven som du fikk ved årsskiftet. Her finner du hvor mye du har i feriepengegrunnlag.
  • Har du rett på fire ferieuker får du 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget ditt. Har du rett på fem ferieuker, får du 12 prosent.
  • Er du over 60 år? Da får du 12,5 prosent av feriepengegrunnlaget ditt for fire ferieuker og 14,3 prosent for fem ferieuker.

Har du råd til ferie?

Feriepenger er en form for tvangssparing fra arbeidsgiver, og våre undersøkelser viser jo at det er nettopp ferie som feriepengene går til. De færreste av oss bruker feriepengene til sparing. Hadde det ikke vært for feriepengene hadde nok mange måtte vinke farvel til den ferien de hadde sett for seg.

Men kanskje strekker ikke feriepengene helt til på drømmeferien …?

Tre tips for å gjøre klar ferielommeboken:

1. Kartlegg kostnader: Start med å spørre deg selv om du har råd til ferie i år. I så fall bør du finne ut av hvor mye du skal bruke allerede nå. Sett opp et feriebudsjett som viser hvor mye du skal bruke på transport, kost og losji og aktiviteter.

2. Sett deg et sparemål: Opprette «morsom sparing» tidlig, hvor du sparer til et bestemt sparemål hver gang du trekker bankkortet ditt- du bestemmer sum for trekk helt selv.

3. Kan du gjøre det billigere? Kan du finne et billigere bosted? Besøke noen færre restauranter og lage noen middager hjemme? Ved utenlandsreise kan du spare mye ved å velge noe utradisjonelt.

Husk at velger du å betale reisen med kredittkort for å få inkludert reiseforsikringen så bør du betale ned kredittkortregningen så fort du får muligheten.

Hvor mye skal vi i snitt bruke på årets ferie?

Forbruket er høyere ved utenlandsreiser, der det i snitt skal benyttes 17.925 kroner på årets ferie, og forbruket vårt er høyere dersom vi reiser på utenlandsferie enn om vi skal være i Norge. Dette beløpet er høyere enn de to siste årene, men likevel ikke på 2019-nivå som er siste normal år før pandemien.

Det er viktig å huske på at ferien skrus mot din egen lommebok. I vår undersøkelse svarte hele 46 prosent at de følte et press på å reise bort for at barn skal ha noe å fortelle om når hverdagen begynner igjen. Andelen av de som føler stort press er betydelig høyere i år enn tidligere år, også når vi sammenligner med før koronapandemien.

Det er viktig ikke å glemme at kanskje det mest eksotiske stedet kan være nær der du bor, og at ferie skal være nye hyggelige opplevelser med familie og venner, tilpasset din lommebok.

God sommer :)

DTs SPALTE OM PERSONLIG ØKONOMI:

Les også

Slik takler du høyere rente og økte priser

Les også

Så mye sparer du hvis du dropper energidrikk og takeaway

Les også

Hjelp, hvor mye skal jeg gi i gave?


LES OGSÅ: