Gå til sidens hovedinnhold

Slik kan ferien din bli i Kongsberg og Numedal på tre forskjellige budsjetter

Medlemsorganisasjonen NAF har sett på ulike budsjetter for en typisk bilferie for en familie på fire. Og de har tatt Kongsberg og Numedal som et eksempel.

(Laagendalsposten)

– Det er mange veier til gode opplevelser i Norge i sommer, og det trenger ikke koste skjorta, sier Ingunn Handagard, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF i en pressemelding.

Norgesferien står straks for tur, men hvor mye koster det med bilferie? NAF har laget tre ulike budsjetter for opplevelser i Kongsberg og Numedal for å illustrere hvordan forskjellige feriemåter påvirker lommeboka.

Dyrt ferieland

– Mange tenker nok på Norge som et dyrt ferieland, men med litt planlegging er et fullt mulig å få en fin ferietur med familien også på budsjett. Ved å velge camping og å pakke niste selv, kan man holde kostnadene nede slik at det blir mer igjen til opplevelser, råder Handagard.

I eksemplet fra vårt distrikt, så varierer kostnadene fra under 4.000 kroner for en tredagers tur med camping, til om lag 7.500 kroner for ferie på hotell med mange av de samme opplevelsene.

– Det kan være verdt å ringe til overnattingsstedene du skal til på forhånd for å forhandle prisen. Spesielt på mindre hoteller kan det være at ikke alle valg er tilgjengelige på nettet, som oppredde ekstrasenger og lignende, sier Handagard i pressemeldingen.

– I tillegg er det lurt å sjekke om du har rabatter gjennom ulike medlemskap. I regnestykket har vi ikke lagt inn dette, men både fagforeninger og medlemsorganisasjoner har ofte rabatter for medlemmer. Her kan det være kroner å spare, sier Handagard.

Les også

Sjekk kartet for 61 steder å besøke i sommer - med værmelding

Utforsk severdigheter langs veien

Alle de tre turforslagene starter i Oslo og går via Kongsberg til Veggli, med ulike variasjoner på overnatting, måltider og dagsplan.

Forslagene er alle innom Norsk Bergverksmuseum, Rollag Bygdetun og på en dresintur med Veggli Dresin langs den nedlagte Numedalsbanen.

Slik har NAF regnet budsjettene

De har satt opp tre budsjetter for en familie med to voksne og to barn under 10 år. Det er kun tatt med drivstoffkostnader og kostnader du merker der og da. Verdiforringelse og forsikringskostnader per km er ikke med. Merk at disse er større enn drivstoffkostnadene per km.

I budsjettet som er laget for camping har vi hentet gjennomsnittlig matkostnader fra SIFO. NAF avrundet oppover til nærmeste hundre kroner, da man gjerne er litt mer romslig i ferier enn ellers. På måltidene som spises på restaurant, har vi regnet med fire hovedretter, to brus og to enheter.

Hele sammenligningen kan leses her.

To netter på camping

For under 4.000 kroner har NAF lagt opp en ferie med besøk ved Norsk Bergverksmuseum, Sølvverket Samlinger, Den kongelige Mynts Museum, omvisning på Rollag Bygdetun, overnatting to netter på Holman Camping, fiske i Numedalslågen, tur med Veggli Dresin, en middag på Veggli Vertshus og en fottur opp Langseterfjell. På denne turen er nistepakker og innkjøp på lokalbutikken til en middag regnet inn.

Budsjett

Parkering

0

Bompenger

100

Drivstoff

274

Overnatting

320

Mat (300) pr. dag- 120 for middag dag 2

1.349

Severdigheter/opplevelser

1.740

Totalt

3.783

To netter på hotell

For dette regnestykket har NAF tatt med en overnatting med middag på Quality Grand Hotel Kongsberg, besøk på utstillingene ved Norsk Bergverksmuseum, fottur til Korset fra Kongsberg Skisenter, tur til Flesberg Stavkirke og omvisning ved Rollag Bygdetun, en overnatting med middag på Veggli vertshus, en halv dags dresintur og til slutt fottur til Langseterfjell.

Budsjett

Parkering

185

Bompenger

100

Drivstoff

270

Overnatting

3.152

Mat

2.570

Severdigheter/opplevelser

1.270

Totalt

7.547

En natt på hotell

Samme turforslag som «To netter på hotell», men avsluttes etter dag to, ved å kjøre hjem etter middag på Veggli Vertshus.

Budsjett

Parkering

185

Bompenger

60

Drivstoff

260

Overnatting

1.852

Mat

2.370

Severdigheter/opplevelser

1.270

Totalt

5.997

Les også

Brannvesenet: – Kos dere i vannet, men følg godt med!

Kommentarer til denne saken