Morna Jensen!

Når en hel nasjon takker av Frp-leder Siv Jensen som partileder er det ikke på morna-Jens-måten vi husker fra seierstalen etter valget i 2013, men på den rause måten hun selv hadde ønsket at hun sa det på.

Siv Jensen har med åra blitt en stadig mer spiselig politiker, godt likt og respektert i de fleste politiske leire. Men hennes stadig mer moderate stil, som sammenfaller med stadige nedturer på meningsmålingene, har nok gjort det enklere og mer påkrevd å levere fra seg stafettpinnen.

Som Kristin Løvaas Gjerde sier til Drammens Tidende: «For noen har det blitt Høyre light med Siv som partileder og finansminister.» Hun ble assosiert for mye med den etablerte eliten og slik har partiet blitt mer blodfattig som hardtslående opposisjonsparti.

Jensen vil uansett bli husket som tøff og handlekraftig. Hun har vært et forbilde for mange unge kvinner i politikken, ikke ulik sin oldemor, kvinnesakskvinnen Betzy Kjelsberg fra Drammen. Hun har klart å holde et sprikende parti samlet i 15 år, hun fikk partiet inn i regjeringskontorene, høstet respekt i de fleste leire i rollen som finansminister og har holdt norsk ytre høyreside i sjakk.

Men nå skal Jensen altså være mer tante Siv enn Frp-Siv, lufte hund i stedet for å kjekle med Carl I. Hagen og bruke mer tid på å være seg selv.

Jensens exit som førstekandidat på Oslo Frps stortingsliste kan, hvis alle kort i kabalen går opp, være halmstrået Jon Helgheim trenger for å komme inn på Stortinget. Han ble som kjent vraket som førstekandidat i Buskerud som følge avet velregissert distriktsopprør som Morten Wold gikk seirende ut av.

Reaksjonene etter vrakingen av Helgheim var svært sterke. Krefter i partiet har derfor jobbet hardt for å få han nominert i andre fylkeslag, deriblant Oslo, som tidligere i vinter ble satt under administrasjon og lokallagets leder Geir Ugland Jacobsen ble ekskludert .

Når nominasjonskomiteens leder i Oslo Frp Peter N. Myhre sier til Aftenposten at han ikke utelukker at Helgheim kan ta over plassen etter Siv Jensen, er det et signal om at noe er på gang. I partiet har det over tid gått rykter om at noen «har en plan». Og det er slett ikke utenkelig at Sylvi Listhaug, som nå er utpekt av Siv Jensen som favoritt til å ta over partiledervervet, og som har samarbeidet tett med Jon Helgheim, har lagt inn et sterkt ønske om å få han tilbake på Stortinget.

– Hva som skjer, gjenstår å se, er hans knappe svar til Drammens Tidende, samtidig som han understreker sin begeistring for Listhaug. Tidligere har han sagt at han ikke ønsker noen kampvotering mot partiprofiler som for eksempel Christian Tybring-Gjedde. Han vil ikke utsette andre mot det han selv ble utsatt for i Buskerud, er hans egne ord. Men dersom Tybring-Gjedde rykker opp på førsteplass, eller blir stående på andreplassen han har per nå, vil det være rom til Helgheim enten som nummer to eller én. Med dagens begredelige målinger bør han nok helst sikte mot førsteplassen hvis han skal være sikker på stortingsplass.

Jokeren oppi det hele heter imidlertid Ketil Solvik-Olsen. Han sa riktig nok fra seg førsteplassen i Rogaland på tampen av fjoråret, men har nå tatt på seg rollen som ryddegutt i Oslo Frp og kan melde seg på i kampen om topplassene på nominasjonslisten i Oslo.

Lørdag 13. mars avholder Oslo Frp sitt nominasjonsmøte, og om en drøy uke går fristen ut for å melde inn kandidater. Bli ikke overrasket om det dukker opp en drammenser i det som ser ut til å bli en uhyre spennende nominasjonskabal.

Les også: