Slik mener politiet at klokkemannen opererer

Artikkelen er over 3 år gammel

Politiet mener han tjener enorme summer på å selge klokker, og deretter låner ut penger til privatpersoner. "Rentene" betaler de i form av å gi ham tillatelse til å bruke deres navn og konto slik at han kan plassere millionene han har tjent på ulovlig klokkesalg uten å bli tatt for det, mener politiet.

DEL

NEDRE BUSKERUD: De som stiller kontoer og navn til disposisjon, kalles "tanter". Politiet mener han bruker «tanter» for å plassere store summer han har tjent på ulovlig klokkesalg.

Klokkemannen er tidligere dømt for skatte- og momsunndragelser, men politiet mener at han var i gang med nye ulovlige transaksjoner straks etter at han ble løslatt. - I begynnelsen var han forsiktig, men så ble han mer og mer uforsiktig i omgangen med penger, og det ble lagt merke til, også av politiet, sier Ole Johan Brett, politiførstebetjent ved avsnittet for økonomisk kriminalitet i Søndre Buskerud politidistrikt.

Klokkemannen har tidligere forklart at han ikke har tjent så mye på salg og kjøp av klokker og ur som politiet og Skatt Sør mener.

LES OGSÅ: Hadde klokker for over en million hjemme Etterlyser urmaker-ranerne

Firmaet gikk konkurs

De mener han eier flere eiendommer, blant annet en enebolig i nedre Buskerud, flere ferieboliger i Norge, et feriested i utlandet, i tillegg til flere kostbare biler. Ikke noe av dette, verken eiendommene eller bilene, står i Klokkemannens navn.

Frem til 2009 drev han firmaet Klokkemannen. Firmaet gikk konkurs. Senere har han drevet en klesbutikk, og nå driver han et AS som omsetter klokker.

– Han bruker kurerer og "tanter" for å få til dette. Vi vet at han har lånt ut penger til flere av de medsiktede. Som takk for lånet må de stille navn og konto til disposisjon slik at han får plassert penger han tjener ulovlig uten at myndighetene får tak i pengene, sier Ole Johan Brett, politiførstebetjent ved avsnittet for økonomisk kriminalitet i Søndre Buskerud politidistrikt. Mannen er dømt til å betale tilbake flere millioner kroner til staten etter at han ble dømt for brudd på skatte- og avgiftslovene i forbindelse med klokkesalg i 2006.

Kona er siktet

Klokkemannens kone er ikke pågrepet, til tross for at hun er siktet i saken. I følge politiet er dette av hensyn til parets barn. Politiet mener kona har stilt en konto til disposisjon for mannen. Elleve millioner kroner mener politiet at kona har tatt vare på for mannen sin. De mener også å ha funnet bevis for at hun har aksjer til en verdi av på det meste 13,3 millioner, og at dette i realiteten er Klokkemannens penger.

Under ransaking hjemme hos ekteparet sist lørdag fant politiet kontanter, både norske og utenlandske, i tillegg til flere kostbare klokker. Elleve personer er siktet i saken. Flere av de siktede har status som såkalte "tanter". Deres rolle har, slik politiet ser det, vært å skjule utbytte.

Tidligere har Klokkemannen forklart rikdommen sin slik:

– Jeg har tatt inn millioner av kroner i utenlandsk valuta som jeg har klarert med tollvesenet. Dette er penger jeg har tjent på oddsspill på italiensk fotball, senere kjent som kampfiksingsskandalen med Juventus, ikke på kjøp og salg av klokker.

- Hvorfor får han solgt så mange klokker?

– Fordi han selger en klokke som koster for eksempel 100 000 kroner i butikk til 75 000 kroner, altså uten moms. Etter ett år kan klokkekjøperen selge den videre, brukt til 85 000 kroner, og da har kjøperen altså tjent 10 000 kroner på å selge den videre. Ved å selge klokker billig, klarer Klokkemannen å stadig skaffe seg kunder. Og pengene Klokkemannen tjener, putter han rett i egen lomme, sier Brett.

Politiet etterforsker saken videre. Elleve andre er siktet i saken. Flere andre er siktet for organisert kriminalitet. Flere av de siktede vil bli pågrepet etterhvert, sier Brett.

LES OGSÅ: Hadde klokker for over en million hjemme

- Mange muligheter

Drammens Tidende har vært i kontakt med en mann som kjenner det kriminelle miljøet godt.

Han kjenner ikke Klokkemannen, men kjenner opplyser til Drammens Tidende:

– Det er mange muligheter når det gjelder omsetning av klokker. Klokker er verdt mye i Norge i forhold til andre land, sier han.

Et metode for å få innklokkene kan være slik: – Reiser du for eksempel til Dubai og er kledd som en businessmann, tar du fire klokker på armen og kommer deg lett gjennom tollen. Eskene til klokkene tar en annen person inn i landet.

LES OGSÅ: Tilbudt klokke fra «klokkemannen» Dømt til bot på én million

– Hvem tror du er kjøperne?

–  Det tror jeg er vanlige folk som er interesserte i klokker. Kan du få ei klokke som koster 250 000 kroner til 150 000 kroner, så gjør du det. Og salg som dette, det sprer seg som alt annet. En på fotball-laget hører om det, forteller det til andre, og sånn ruller det videre, sier han.

Mannens forsvarer ønsker ikke å kommentere saken i stor grad.

— Jeg har ingen kommenter utover det faktum at min klient ikke erkjenner straffskyld i henhold til siktelsen, sier mannens forsvarer Finn Krokeide.

LES OGSÅ: Tilbudt klokke fra «klokkemannen»