«Legg fra deg alle forventninger, så slipper du å bli så skuffet!» var et råd jeg en gang fikk fra en skuffet venn. Denne noe forsiktige holdningen til livet og fremtiden vitnet om et behov for å beskytte seg mot fremtidig tap og sorg.

Mye kan tilskrives brudd med forventninger. Alt fra en dårlig dag, til konflikter på jobb, eller en vedvarende depresjon.

Men er det sant at forventninger er kilden til all skuffelse?

Det er i hvert fall ikke hele sannheten. Og heldigvis er det ting vi kan gjøre for å minimere de følelsesmessige belastningene som kommer med brutte forventninger.

Forventninger bærer vi med oss hele tiden. Hjernen vår fungerer på den måten. Den forsøker å kalkulere hva som kommer til å skje i fremtiden slik at vi kan forberede oss. Men forventninger er ikke bare hjernens «objektive» evaluering av hva som sannsynligvis kommer til å skje. Forventningene våre rommer også ønsker, behov og drømmer. I tillegg avdekker forventninger forestillinger vi har om oss selv og verden. Forventer vi at andre vil oss vel, eller tenker vi at andre ikke er til å stole på? Forventer vi at ting gjerne går bra, eller går vi ubevisst og forbereder oss på neste katastrofe?

Noen ganger brytes grunnleggende forventninger vi kan ha til livet. Som forventningene om å være frisk og fri fra sykdom, forventningen om at man kan stole på en venn, eller forventningene om å klare å stå i arbeid. Slike brutte forventninger oppleves ofte som kriser og kan velte om på hele livet. Livet kan oppleves uholdbart, og kanskje til og med uakseptabelt. Vi kan ha behov for støtte og tid til å tilpasse oss i den «nye» virkeligheten med justerte forventninger.

Noe vi kanskje ikke er så bevisst, er at forventninger brytes absolutt hele tiden.

Står du midt i hverdagen og lurer på hvorfor du har en dårlig dag? Da kan det ofte nøstes tilbake til et brudd med forventningene! Ofte er vi ikke klar over at vi har forventninger før de blir brutt og vi står igjen med skuffelsen. Hvor ofte oppstår ikke krangler med familie, venner og partnere på grunn av brutte forventninger som ingen visste at fantes?

En i utgangspunktet hyggelig frokost kan brått ta en kjølig vending når hun forventer (uten å ha tenkt over det), at de endelig skulle få planlagt uka, mens han forventer (uten å ha tenkt over det) å endelig få lese gjennom avisa. Den ene ender med å føle seg avvist, og den andre opplever å bli forstyrret. For mange blir dagen ødelagt, og det kan være vanskelig å få tilbake den hyggelige stemningen.

Så, bør man gjøre som min skuffede venn, som forsøkte å kvitte seg med alle forventninger? Selv om de av og til kan medføre smerte og skuffelse, vil jeg definitivt ikke råde noen til å benekte seg forventninger. Det å forvente noe handler om å våge å ha tro på at gode ting skjer, og at man fortjener slike gode ting. Det er også et uttrykk for at du syns det er rimelig at verden behandler deg OK. Og det er jo ikke så ille.

Derimot vil jeg råde alle til å bli litt mer kjent med sine egne forventninger. De kan nemlig avdekkes og forhindre mange dårlige dager. Dersom man ikke vet hva man forventer, hva man trenger ønsker, er det vanskelig å justere urealistiske forventninger. Det er også vanskelig å sørge for at de realistiske forventningene blir oppfylt. Med andre ord, det er de skjulte forventninger som gjør oss sårbare, mens forventninger vi er bevisst kan vi finne en måte å imøtegå.

Et av de beste tipsene jeg har for å unngå skuffelsen til hverdag og fest, er ikke å legge vekk forventninger, men å jobbe aktivt med å avdekke egne forventninger. Å stille seg spørsmålene: Hva forventer jeg av denne dagen? Ferien? Dette vennskapet? Denne jobben? Denne frokosten?

Dersom du har en partner, er det også et sabla godt tips å bli vant med å spørre om partners forventninger. Jo mer orientert vi er om hverandres forventinger, jo mindre risiko er det for at vi blir hverandres skuffelsens mor, far, søster, bror...

Les også:

Les også

Søvn er noe man bare må vente på. Den kommer når den kommer

Drammens Tidende lanserer ny spalte om «hverdagspsyken»: - Psyke er noe vi alle har. Når alt kommer til alt, er vi ganske like