DRAMMEN/OSLO: Fredag ettermiddag er det problemer i togtrafikken.

Som flere ganger tidligere denne uken er det en jordfeil på Oslo S som er årsaken. Sju toglinjer er berørt av feilen, ifølge Bane Nor. Blant annet R10 og R11 som går fra Drammen.

Krevende

Bane Nor beskriver feilsøkingen som svært krevende. De jobber fortsatt på spreng med å løse saken, som nå har høyeste prioritet.

– Bane Nor har i det lengste håpet at morgenrushet fredag ikke skulle bli rammet. Men fordi jordfeilen fortsatt er til stede, er det besluttet å redusere trafikken for å unngå større forsinkelser og innstillinger, opplyser selskapet i en melding.

Eldgammelt anlegg

Årsaken til at problemene til stadighet oppstår på Oslo S, er fordi anlegget er fra 1977. Trafikkbelastningen har blitt vesentlig større siden den gang.

Anlegget er først planlagt byttet i 2026.

– Anlegget på Oslo Sentralstasjon har i størrelsesorden 160.000 relekontakter som jobber kontinuerlig 24/7/365 med å sikre togtrafikken. Det er i denne «høystakken» at feilen befinner seg, og hvor våre montører leter etter feilen. Når en slik feil «kommer og går» er den vanskelig å finne. Våre montører jobber suksessivt med å kontrollere del etter del av dette store anlegget for å finne og utbedre feilen, opplyser Bane Nor.

Ved en feil må mannskapene manuelt søke opp og rette feilen blant alle disse komponentene, noe som kan ta flere timer – mens togene står.