Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Det er ikke hverdagskost det fylkesordfører Roger Ryberg (Ap) og investor Terje Stykket gjør i en kronikk i Drammens Tidende etter å ha lagt påskeferien bak seg.
På tvers av politiske ståsted går de kraftig ut mot regionens lokalpolitikere og etterlyser en realitetsorientering i synet på brukerfinansiering og byvekstavtale for drammensregionen. De tar til orde for en begrenset bompengefinansiert byvekstavtale sammenlignet med den som ble foreslått for fire år siden.

Ap-toppens bredside: – En avtale uten bompenger er som å tro på julenissen
Pucken sendes rett i visiret på Ap og Høyre. Begge sitter med et betydelig ansvar for den stillstanden drammensregionen står overfor og som bekymrer stadig flere drammensere. Likevel kommer dessverre begge partier til å gjøre alt de kan for å unngå at høstens lokalvalg skal handle om nettopp bypakke og bompenger.
Det er etter Drammens Tidendens mening både uansvarlig, feigt og lite framtidsrettet.
Ikke minst av Høyre som sørget for tidenes bomskudd etter at partiets ordførerkandidat Fredrik Haaning vraket Buskerudbypakke 2 før lokalvalget i 2019. Ikke bare tapte Haaning valget. Han sørget for at Drammen siden har blitt liggende nederst på tabellen. Og alle forsøk på å komme med mirakelløsninger er blitt skutt ned.
Det må også Ap ta ansvar for. I hele fire år har drammensordfører Monica Myrvold Berg (Ap) som leder av den politiske delen av Buskerudbyen forsøkt å overbevise samferdselsdepartementet om at vår region som eneste byområde i landet skal få til en byvekstavtale uten bompenger.
Som Ryberg og Stykket skriver i sitt innlegg: Det er som å tro på julenissen.
Transporteksperter har vært tydelige hele tiden om hvor urealistisk denne ambisjonen er. Departementet både i denne og den forrige regjeringen har sagt at det blir ingen byvekstavtale uten bommer. Og i store deler av regionens næringsliv er tålmodigheten slutt.
Ikke engang ordføreren kan tro på denne julenissen, selv om hun offentlig sier noe annet. Det kan imidlertid koste henne dyrt dersom realitetene endelig begynner å sige inn hos velgerne. Mange begynner å innse at det tross alt er bedre å bite i det sure bompengeeplet for å få på plass helt nødvendig og fremtidsrettet infrastruktur enn å leve i den bakevja vi nå gjør.
Den tause majoritet kan vise seg å være langt mer vennlig og realistisk innstilt til byvekstavtale med bompenger enn det kommentarfeltets høylytte stemmer kan gi uttrykk for.
Drammens Tidende har frem til nå ikke tatt et klart standpunkt til bompenger som en del av en byvekstavtale. Vi har vært kritiske til Buskerudbyens visjoner om en avtale uten bompenger, men har gitt det en sjanse.
Når vi nå går inn i en valgkamp, der store avgjørelser om byens og regionens framtid står på spill, mener vi imidlertid det er på tide å si tydelig ifra: Drammen og Buskerudbyen må slutte å drømme og heller be departementet om å forhandle om en byvekstavtale med bompenger – slik alle andre byområder gjør. Det er lov å snu. Igjen.
Drammensregionen kan ikke lenger sultefores i påvente av en mirakelkur som aldri kommer. Som byutviklingsdirektør Tarje Iversen Wanvik i Bergen kommune uttalte om hvordan trafikksituasjonen truer utviklingen av Drammen, som et slags déjà vu fra 1980- og 90-tallet:
– Når jeg ser på Drammen, så får jeg assosiasjoner til en stor muskelbunt – med masse muskler, men med blodårer som er i ferd med å tette seg helt igjen. Og hvis blodårene tetter seg, da dør du faktisk.
Det er i samme slengen fristende å sitere samferdselssjefen i nye Buskerud fylkeskommune Gro Ryghseter Solberg som var klar i sin tale under Buskerudkonferansen denne uken: – Vi får mer av den transporten vi legger til rette for. Jeg tror vi har blitt litt blinde både for hvor mye vi legger til rette for bilkjøring og hvor ujevnt fremkommeligheten er fordelt mellom trafikantgrupper.
Ergo, i den moderne byen må veier og arealer deles på flere. Ikke bare forbeholdes biler, men også myke trafikanter og folk som verken har lappen eller bil.

Tviler på avtale uten bommer: – Vanskelig å se for seg at Drammen får særregler
Vi kan ikke sitte stille og se på at innbyggerne holdes for narr. At byområder rundt omkring i landet feirer byvekstavtaler og kan dusje i milliarder av samferdselskroner til både kollektivtilbud, veier og sykkelårer mens vår egen region står i fare for å miste viktige busstilbud og bli oversett i kampen om viktige veimilliarder.
Det er enkelt å si nei til bompenger fordi man er redd for å miste velgere. Men det vil også være en svært høy pris å betale for innbyggerne, for næringslivet, miljøet og lokalsamfunnet når en rekke samferdselsutfordringer blir stående uløst og byen kveles av biltrafikk. Drammensregionen klarer ikke å få flere til å sykle og gå mer og kjøre mer buss uten å legge mye bedre til rette for akkurat det, samtidig som man gjør det litt vanskeligere og dyrere å kjøre bil.
Så langt har vi ikke sett snurten av noe av dette, noe som tydeliggjør hvor utopisk nullvekstmålet er uten bilbegrensende virkemidler som virkelig monner.
Når andre byområder får det til, hvorfor kan ikke Drammen?
Drammens Tidende mener det eneste realistiske og derfor riktige for drammensregionen er å si ja til en byvekstavtale med bompenger. Vel å merke i en litt mindre skala enn den som ble lansert før valget i 2019, og en tydelig kommunikasjon overfor innbyggerne om hva som faktisk står på spill.
Det vil være den mest redelige og ansvarlige starten på valgkampen 2023.

Løftet bomdebatten: – Vi må snakke om elefantene i rommet
