Gå til sidens hovedinnhold

Smak litt på det: Drammen er den største byen utenfor Oslo

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Drammen er den største byen på Østlandet etter Oslo. Smak litt på det. Størst etter Oslo.

Var du klar over det? Eller kanskje viktigere, synes du at vi oppfører oss som at vi er det?

Nylig kunngjorde en stolt ordfører at Drammen har fått plass rundt bordet med de store: «Etter å ha jobbet lenge for å få en plass i det viktige nettverket, har Drammen endelig lyktes. Sist uke kunne ordfører Monica Myrvold Berg representere kommunen som medlem i KS storbynettverk, meldte Drammen kommune.

I dette nettverket sitter blant annet Bærum, som ikke er en by. Det ville vært absurd om Drammen ikke var del av et slikt nettverk – som den største byen på Østlandet utenfor Oslo.

Den merkelappen har Fredrikstad brukt om seg selv lenge. Fordi de mener det gir oppmerksomhet og tyngde når statlig virksomhet skal desentraliseres og penger tildeles. Ikke minst gjør det at man blir sett og hørt.

Fredrikstad sørger nå over å ha falt mange plasser ned på oversikten over kommunene med flest innbyggere.

Etter sammenslåingen med Nedre Eiker og Svelvik har Drammen 101 738 innbyggere ifølge SSB. Drammen passerte dermed Fredrikstad (82.396). Det samme gjorde Asker og Lillestrøm.

Høyres gruppeleder i Fredrikstad mener det er uheldig at kommunen ikke lenger kan kalle seg størst:

– Det betyr mye å være blant de fem-seks største byene i landet. Når nasjonale politikere skal flytte offentlige kontorer og fordele oppgaver er det viktig å være godt synlig. Det samme gjelder for næringslivet, som legger stor vekt på befolkningsgrunnlaget ved utvikling og etablering av bedrifter. Det er derfor uheldig at Fredrikstad nå er nede på 10. plass nasjonalt, sier Truls Velgaard til Fredriksstad Blad.

I Fredrikstad er de gode på å dra sammen, skape entusiasme og med dyp grad av patriotisme. En del å lære av. Med Drammens økte størrelse har vi fått en mulighet som må benyttes. Da holder det ikke å juble over at ordføreren er invitert til bords. Der hører vi hjemme. Nå handler det om å ta plass rundt det bordet – og i alle andre sammenhenger på byens vegne.

Drammen feiret da Husbanken bestemte seg for å flytte hovedkontoret til Drammen med 130 arbeidsplasser. Men det var i 2003. Det er lenge siden. Vi har også fått Sykehuspartner, som har hovedkontor i Drammen med rundt 200 av 1600 årsverk. Og med den lett pussige varianten at nesten hele ledelsen sitter på Skøyen.

Men vi har mistet operasjonssentral og politidistriktets hovedsete til en mindre by i Vestfold, fordi han som akkurat da var justisministeren, tilfeldigvis var fra Tønsberg.

Viken fylkeskommune leier kontorer i Oslo, som ikke er en del av Viken, og planlegger nytt fylkeshus i Sandvika. Viken er således vanskelig å bli klok på og ikke så lett å bli glad i.

Drammens Tidende er krystallklar i spørsmålet: Det fylkeshuset hører naturlig hjemme i Drammen. Men det er skuffende stille blant politikerne. Selv blant det rødgrønne flertallet som gikk til valg på at de ville skrinlegge alternativet i Sandvika. I stedet bygger fylkeskommunen nå ned i Drammen, skal bygge i Sandvika og beholde aktiviteten i Sarpsborg. I Sarpsborg altså. Ikke Drammen.

Drammen er den største bykommunen i Viken og er rent geografisk mer å regne som et midtpunkt enn andre steder i det nye fylket. Byen ligger eksempelvis 200 kilometer fra Hemsedal og rundt 140 kilometer fra Halden.

Kort oppsummert er vi størst og vi er midtpunktet. Så hva tenker vi å bruke det til? Når skal vi ta det innover oss at vi har en stemme som både bør brukes og som vil høres? Hva tenker du Monica, når du setter deg til bords? Og hva er ambisjonen til våre folkevalgte? Det er ikke alltid lett å få øye på større mål blant småsaker, småkrangling og personkonflikter.

Vi bygger nytt sykehus. Kanskje vi skulle fått på plass fremtidsrettede helsenæringer, tek-bedrifter, grønne vekstnæringer. Kanskje burde vi kjøre på med flere kontorbygg. De gir arbeid til mange mennesker, som vil bruke og berike byen.

Og selvsagt bør offentlige virksomhet finne veien til Drammen. Men da må vi jobbe tydelig og seriøst for å få det.

Som størst utenfor Oslo er det på tide å oppføre seg deretter, stille krav, ha forventninger, ikke la seg avfeie, ha ambisjoner, entusiasme og patriotisme.

La oss bli enige om at vi skal ta plass – og at vi er på vei mot noe.

Kommentarer til denne saken