Smitten kommer til å spre seg i Drammen. Slik den har gjort det i Moss

Av

Pandemien er ikke over: Vi tror at grønt er som klarsignalet på trafikklyset, og at rødt er som stoppsignalet. Slik er det ikke, advarer kommuneoverlegen i Drammen.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Koronasmitten øker stadig i verden og er igjen påvist i Drammen. Vi har ikke tid til å miste tålmodigheten når det kommer til å holde avstand, ha god hygiene, og å la oss teste ved symptomer.

Etter åtte uker uten påvist covid-19 i Drammen, er sykdommen på ny oppdaget. Selv om Oslo-nære steder har hatt pågående smitte hele tiden, har vi i Drammen øyensynlig gått fri. Dugnaden vår fungerte svært godt, og med forsiktig og gradvis gjenåpning har vi ikke hatt betydelige tilbakeslag. På verdensbasis toppes rekorder i påviste tilfeller per dag, og dødstallene når nye høyder.

Her hjemme har vi glemt hvordan det var, og tror det er bra når Spania-turistene kom hjem før landet ble «rødt».

Hver person du møter, bærer med seg smitteeksponeringen sin fra de siste ti dagene. Du bærer med deg din. På en flyplass, en togstasjon, en buss, en restaurant eller hotell – hver enkelt bærer med seg sin smitteeksponering. Ved overgangen mars/april hadde hver person en veldig liten samlet smitteeksponering. Vi tok oss tid til å praktisere rådene om å holde avstand, god hygiene, og holdt oss hjemme ved symptomer. Du hadde kanskje hjemmekontor, barna var hjemme fra skolen, fritidsaktivitetene var satt på vent, og de ytterst få menneskene du møtte, holdt du avstand fra – og de hadde kanskje bare smitteeksponeringen fra sin egen familie med seg da de møtte deg.

På tur til såkalte grønne land nå, møter du trolig en større sum av smitteeksponering per dag enn det du gjorde i hele april hjemme i Drammen.

Med gjenåpning av grensene har imidlertid spørsmålet blitt hvor mange som blir smittet på reise, ikke om det blir noen smittede. En av de tingene vi burde ha lært i vinter, var at å reise til områder vi tror er trygge for koronasmitte, ikke er trygt for koronasmitte.

Den gang ble kartet over farlige områder utvidet med stadig flere italienske regioner, før flere land ble inkludert – og til slutt hele verden.

Vi har nå igjen fått kart med røde og grønne land, og tror at «grønt» er som klarsignalet på trafikklyset, og at «rødt» er som stoppsignalet. Slik er det ikke. Alle land har smitte, og jo mer du reiser og jo flere mennesker du møter, jo større er risikoen for å møte en som kan smitte deg.

Når du slipper noen nærmere enn én meter, bør du vurdere om det er greit om denne personen smitter deg, og om det er greit om du smitter denne personen. Man er vanligvis smittsom i et par dager før man selv merker tegn til sykdom, slik at et møte mellom to tilsynelatende friske personer likevel kan medføre smitte.

«Vi regner med at covid-19-epidemien skal vare i flere år», skriver Folkehelseinsituttet. Avhengig av utvikling og utbredelse av vaksine, er det lov å håpe at sykdommen ikke skal prege hele samfunnet så lenge. I tillegg er det laget arbeidsmåter for helsetjenestene som skal tillate bedre håndtering og mindre behov for inngripende tiltak i samfunnet, selv om sykdommen fortsatt er her.

Smitten kommer igjen til å spre seg i Drammen. Slik den har gjort det i Moss, hvor det i medier fortelles om både smittetilfeller relatert til reiser i «grønne» land, og om smittespredning ved private tilstelninger, og deretter smitte inn i omsorgsbolig. Eller slik det rapporteres fra Bergen, hvor tre tilfeller av påvist smitte medførte over hundre personer som nærkontakter.

Vi har fortsatt ikke medisin til dem som blir syke, og vi har ikke vaksine for å forebygge sykdommen. Det eneste vi kan gjøre som faktisk hjelper, er å sørge for at færrest mulig blir syke. Da trenger vi at alle tar seg tid til å holde riktig avstand, praktisere god hygiene, og at alle som blir syke holder seg hjemme og lar seg teste.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken