– Vedkommende besøkte Oslo 6.–10. mai og hadde symptomer under oppholdet, men fikk først påvist smitten etter hjemkomst, skriver FHI.

Nå jobber Oslo kommune og Folkehelseinstituttet med å kartlegge hvem som kan ha vært utsatt for smitte, for å kunne gi informasjon til dem det gjelder. De er også i kontakt med helsetjenesten i vedkommendes hjemland for å kartlegge ytterligere hvor personen har vært under sitt opphold i Oslo.

Fungerende smittevernoverlege Miert Skjoldborg Lindboe i Oslo sier til TV 2 at de vet hvor vedkommende har bodd, og at de har funnet et lite antall, indirekte nærkontakter.

– Det er ikke uventet at personer smittet med apekopper har vært i Norge, og helsetjenesten skal være forberedt på det, sier Preben Aavitsland, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Kan smitte via sengetøy

Eventuelle nærkontakter av den smittede vil bli kontaktet og bedt om å være observante på symptomer. De vanligste symptomene er feber og nedsatt allmenntilstand etterfulgt av utslett og lymfeknutehevelse.

Smitte forekommer oftest ved direkte kontaktsmitte, men indirekte kontaktsmitte og dråpesmitte kan forekomme.

Indirekte kontaktsmitte kan for eksempel være via sengetøy. For at dråpesmitte skal forekomme kreves det vanligvis tett nærkontakt over lengre tid. Ifølge FHI er det da snakk om timer.

Lav smittefare

Folkehelseinstituttet opplyser at det er laget rutiner og anbefalinger for hvordan helsetjenesten skal håndtere personer som kan være smittet.

– Vi bistår nå Oslo kommune med å informere dem som den reisende hadde nær kontakt med under oppholdet, sier Aavitsland.

Aavitsland sier det ikke er noen fare for befolkningen i Oslo etter at kommunen har satt i gang smittesporing etter apekopper.

– Dette er lite smittsomt, og det gir nesten aldri epidemier blant mennesker, sier overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, til Avisa Oslo.

Til avisen sier Aavitsland at viruset smitter ved nærkontakt, altså at man kommer borti blemmene, og de sprekker. Man kan ikke bli smittet på trikken eller på kino – og overlegen beroliger alle som skulle frykte at vi står overfor en ny pandemi.

– Det smitter såpass dårlig, noe som betyr at det ikke ligger til rette for en pandemi, sier han og legger til:

– Det er ingen fare for befolkningen i Oslo.